loader image
Fructe cu noroc
Știați că locuitorii unei comune din România organizează la început de toamnă un Festival al Fructelor de Pădure? Este un eveniment cultural și gastronomic, un omagiu adus naturii pentru bunătățile pe care ni le oferă.

Fructele naturii sau fructele de pădure, sunt viu colorate, pline de vitamine, și oamenii se bucură direct de culegerea lor. Datorită proprietăților lor foarte apreciate pentru sănătate, în ultimii ani au pătruns puternic în România și plantațiile de arbuști fructiferi precum mure, afine, zmeură, coacăze și fermierii se preocupă de cultivarea și îngrijirea lor.

Tu recunoști fructele sălbatice ale pădurii? Faci diferență între fragi, mure și zmeură? Știi ce sunt coacăzele? Ai gustat vreodată afine? Dacă știi să răspunzi la aceste întrebări poți deveni o călăuză pentru cei care nu știu sau n-au avut vreodată ocazia să le culeagă din pădure. Misiunile din această serie „Bunătățile naturii” te vor ajuta să regăsești valoarea unor lucruri de care să te bucuri alături de familie și prieteni.

Mai multe detalii

Afine, zmeură, mure, porumbele, măceșe sau cătină sunt o parte din fructele de pădure care cresc în România.

Ai acum o altă misiune:

Pasul 1. Scrie pe câte un bilețel denumirea fructelor de pădure din zona ta. Vei avea un fruct pe fiecare bilețel. Poți folosi creioane colorate!
Pasul 2.Impăturește biletele și amestecă-le într-un bol. Te-ai descurcat perfect!
Pasul 3. Alege un singur bilețel și află numele fructului tău norocos! Felicitări! De acum ai un fruct „prieten”, în pădure!

    • Ești liber să cauți pe internet sau să afli de la un adult priceput din satul tău informații valoroase despre noul tău prieten. Fă o fișă a fructului tău prieteni:
    • Care este denumirea în limba latină?
    • Unde preferă să crească – ce fel de temperatură, climă, sol?
    • Ce culori și forme au florile lui?
    • Ce vitamine și minerale oferă organismului uman?
    • Cum se consumă la voi în sat? Ce produse prepară mamele, bunicile din acest fruct?

Fii sigur că te vei întâlni cu el cât mai des să luați o gustare împreună! Poți face acest exercițiu cu membrii familiei, prietenii, colegii din club sau din clasă. Asigură-te că numărul biletelor va fi suficient pentru toți, ca să nu rămână nimeni fără fructul sau norocos.

Descrie experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]
Seria de activități din “Bunătățile Naturii” a fost realizată de către Asociația Prietenii Bârnovei.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.