loader image
Harta sunetelor

Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cea mai mare parte în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia. Natura este fermecătoare dacă știm să o ascultăm, să o vedem, să ne lăsăm îmbrățișați de liniștea și splendoarea ei, în orice anotimp, în orice zonă a țării. Nu trebuie să călătorim prea departe, nu trebuie să căutăm obiecte spectaculoase, trebuie doar să ne punem „ochelarii” și predispoziția potrivită.

 

Activitatea face parte dintr-o serie de activități dedicate reconectării cu natura – Împărtășim bucuria naturii.

Mai multe detalii
Harta sunetelor este un joc magic al sunetelor naturii, în care trebuie să recunoști și să notezi pe o foaie de hârtie cât mai multe sunete naturale din jurul tău. Scopul jocului este de a conștientiza minunățiile auditive ale naturii, din jurul nostru.

Pentru cele mai bune rezultate ale acestei activități îți recomandăm să găsești un loc în care nu ajung zgomote „umane” (de mașină, de utilaje, etc.). Spațiul de ascultare poate fi în grădina ta, în pădurea din apropiere, pe câmp sau în orice spațiu care oferă o varietate de sunete posibile de ascultat.

Ia o bucată de hârtie și un creion și pune un X în mijloc. Această hârtie reprezintă harta sunetelor, iar X-ul din centru reprezintă locul tău (după ce ți-ai ales un loc).

Acum ascultă cu atenție. Când auzi un sunet, poți deschide ochii și fă un semn pe hârtie, locul acestui semn indicând direcția și distanța sunetului față de locul unde te afli. Nu e nevoie de o desenare detaliată a sunetului, ci doar de un simplu semn ( de exemplu, linii ondulate pentru vânt, o notă muzicală pentru o pasăre, o linie pentru o trosnitură de lemn etc.).

Recomandare:
– când cauți sunetele, închide ochii și să ține mâinile căuș, în spatele urechilor, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de ascultare.
-nu părăsi locul de ascultare, dar poți să te rotești, pentru a capta cât mai clar sunetele din jurul tău.

Activitatea ar trebui să dureze între 4-10 minute, în funcție de cât active sau variate sunt sunetele.

Reia această activitatea la alte ore sau momente ale săptămânii (seara sau dimineața foarte devreme) și refă harta. Observi diferențe?

După terminarea activității, prezintă harta realizată cu membri familiei sau cu prietenii sau colegii de școală și poți să îi inviți să ascultați împreună sunetele naturii. Reîntoarce-te la locul de ascultare ori de câte ori simți nevoia de a te conecta auditiv cu natura.

Încarcă materialele doveditoare într-un folder online sau descrie experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria „Împărtășim bucuria naturii” este inspirată de cartea cu aceeași nume, scrisă de Joseph Cornell și tradusă în limba română de Asociația Mioritics.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.