loader image
Aparatul de fotografiat

Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cea mai mare parte în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia. Natura este fermecătoare dacă știm să o ascultăm, să o vedem, să ne lăsăm îmbrățișați de liniștea și splendoarea ei, în orice anotimp, în orice zonă a țării. Nu trebuie să călătorim prea departe, nu trebuie să căutăm obiecte spectaculoase, trebuie doar să ne punem “ochelarii” și predispoziția potrivită.

Activitatea face parte dintr-o serie de activități dedicate reconectării cu natura – Împărtășim bucuria naturii.

Mai multe detalii
Activitatea „Aparatul de fotografiat” este o experiență unică, în mijlocul naturii, care are darul de a liniști gândurile, de a ne calma, de a vedea clar ce se întâmplă în jurul nostru, în natură.

„Aparatul de fotografiat” se face în perechi sau individual. Pentru a experimenta felul în care aparatul intensifică propria conștientizare a naturii, alegeți o drumeție într-o zonă cu teren variat și care este în mare parte fără obstacole.

Luați cu voi un toiag sau un băț, pentru siguranță și ghidaj. Alegeți un drum sigur, dar care vă oferă perspectiva unui peisaj cu caracteristici interesante, precum copaci sau dealuri, sau lanuri.

Închideți ochii și începeți plimbarea. Observați cum mușchii picioarelor compensează denivelările terenului. Simțiți căldura soarelui și vântul, atingându-vă corpul și ascultați insectele din jurul vostru. Pe măsură ce înaintați, ca să vă mențineți pe traseu, puteți deschide puțin ochii, suficient cât să detectați anumite forme din jur.

Când simțiți că vă aflați lângă ceva palpitant, deschideți și închideți ochii foarte rapid pentru a face o „fotografie”. Deschiderea ochilor pentru 3 secunde menține atenția foarte concentrată tot acest timp. Dacă expunerea este mai lungă, minte are tendință să hoinărească și să piardă esențialul din fotografie.

Continuați-vă drumul cu grijă, în timp ce mai faceți câteva „fotografii”. Puteți face „fotografii” uimitoare prin fotografierea din unghiuri și perspective neobișnuite. De exemplu, vă puteți așeza sub un copac și să faceți o „fotografie” deschizând ochii în sus, sau puteți să apropiați ochii foarte mult de scoarța copacului sau de o frunză. De asemenea, puteți să ridicați ochii, de la baza unui arbore spre cele mai înalte crengi. După terminarea exercițiului, vă puteți nota și descrie, într-un mic jurnal, ce anume ați „fotografiat”, cum ați făcut-o și ce trăiri ați avut, urmând să împărtășiți această experiență cu prietenii sau cu colegii.

Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau descrieți experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria “Împărtășim bucuria naturii” este inspirată de cartea cu aceeași nume, scrisă de Joseph Cornell și tradusă în limba română de Asociația Mioritics.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.