loader image
Povestea unei clădiri tradiţionale

Comunitatea, grupul de oameni cu interese, credinţe sau norme de viaţă comune, are un rol esenţial în existenţa fiecăruia dintre noi. Ca urmare, este foarte important să cunoaştem comunitatea în care trăim, să-i descoperim comorile şi să le facem cunoscute şi altora.

O metodă extrem de atractivă de cunoaştere a comunităţii este vânătoarea de comori, adică parcurgerea unor puncte de control, pentru a descoperi patrimoniul cultural local. Participând la vânătoare vă veţi distra învăţând despre comunitatea voastră, veţi descoperi şi veţi promova comorile comunităţii, adică oamenii valoroşi, produsele şi serviciile autentice ale acesteia, veţi face fotografii, video-uri, veţi crea galerii audio-video virtuale, veţi explora comunitatea folosindu-vă toate simţurile (vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gustativ).

Vânătoarea pe care v-o propunem are 10 puncte de control şi pentru a le parcurge, puteţi face echipe de câte 2 membri, fiecărei echipe revenindu-i câte un punct de control. Puteţi parcurge câte de puncte de control doriţi, iar, în cazul în care le parcurgeţi pe toate, veţi realiza proiectul Vânătoarea de comori.

Mai multe detalii

În această misiune veţi descoperi, în comunitatea voastră, o clădire construită în stil tradiţional şi îi veţi scrie povestea.

Înainte de a porni în recunoaştere, puteţi povesti cu bunicii, cu părinţii, cu vecinii voştri despre ce înseamnă o clădire construită în stil tradiţional, puteţi citi informaţiile din linkurile ataşate sau puteţi căuta voi înşivă informaţii pe această temă.

Porniţi apoi în explorare, comunicaţi cu oamenii pe care-i întâlniţi, activaţi-vă toate simţurile şi identificaţi o clădire construită în stil tradiţional!

Când ați găsit o clădire despre care credeți că este construită în stil tradițional, priviţi-o cu atenţie, gândindu-vă la felul în care arată, cu ce o asemănaţi, la ce vă duce cu gândul! Puneţi mâinile pe ea şi spuneţi cum se simte la atingere! Dar de miros ce spuneţi? A ce miros zidurile? De ce vă amintesc? La ce vă duc cu gândul?

Vorbiţi după aceea cu proprietarul clădirii, pentru a-i afla povestea! Vă pot ghida întrebări precum: Când şi de cine a fost construită clădirea? Care sunt materialele din care a fost construită? Poate cărămida a fost făcută manual şi puteţi afla şi cum anume! Poate nu s-a folosit cărămida, ci altceva, puneţi întrebări şi aflaţi cât mai multe! Din câte încăperi este formată şi la ce serveau sau servesc acestea? Ce reprezintă anumite elemente de arhitectură, elemente decorative, anumite simboluri, cromatica ş.a.m.d.? Ce evenimente importante au avut loc în clădire? Cum se simt în ea cei care o locuiesc acum? etc.

Luaţi cât mai multe notiţe sau înregistraţi audio (cu permisiunea proprietarului cu care vorbiţi) ce vi se spune ca apoi să scrieţi voi povestea clădirii descoperite! Cereţi-i permisiunea proprietarului de a o fotografia și de a o face publică! Faceţi 3 fotografii sugestive cu clădirea! 

Păstrați într-un caiet jurnal cele trei fotografii şi povestea casei scrisă de voi sau spusă de proprietar (adică înregistrată)!

Seria „Vânătoarea de comori” a fost dezvoltată în cadrul proiectului GreenIMPACT și folosită ulterior de peste 30 de profesori și învățători în VIAȚA la țară, sezonul de iarnă, cu PEPCO România.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.