loader image
Croiurile tipice la cămășile tradiționale

Huma Diana Maria / Anul: 1962 Locul: sat Rediu; comuna Bîra, jud. Neamț Evenimetul: Formație de dansuri populare

Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Această misiune este despre felul în care croite cămășile femeiești și bărbătești. Fiecare zona are un alt mod, și ne putem identifica zona, chiar și numai după tipul croiului. Știai asta?
PASUL 1 → Descarcă din link-urile din dreapta hărțile cu croiurile tipice ale cămășilor purtate de femei, respectiv de bărbați – în funcție de zona geografică. Apoi enumeră toate variantele care corespund, conform hărții, cu zona în care locuiești tu.

PASUL 2 → Facem ce facem, și tot la „bunica” ajungem. Mergi în vizită la bunica sau la o vecină, cu cele două hărți descărcate ca să afli care din cămășile din imagini se poartă la tine-n sat. Poartă împreună cu bunica o discuție pe marginea următoarelor întrebări:

• Sunt diferențe între ce arată harta și ce spune bunica? Ce arată harta?
• Ce tip de cămăși de femei se poartă la tine în sat? Care este forma geometrică și culoarea corespondentă din harta care corespunde descrierii făcută de bunica: triunghi roz închis, triunghi roz deschis, triunghi roșu închis, triunghi roșu deschis, triunghi portocaliu, triunghi galben, pătrat verde închis, pătrat verde deschis, pătrat albastru închis, pătrat albastru deschis. Poți încercui și bifa pe foaie.
• Ce tip de cămăși de bărbați se poartă la tine în sat? Care este forma geometrică și culoarea corespondentă din harta care corespunde descrierii făcută de bunica: pătrat verde închis, pătrat verde deschis, pătrat verde gălbui, pătrat turcoaz, pătrat albastru, pătrat mov. Poți încercui și bifa pe foaie.

PASUL 3 → Notează în caietul-jurnal descrierea cămășii purtată de femei și de bărbați și capsează foile cu hărțile bifate. Paginile completate sunt dovada îndeplinirii misiunii „Croiuri tipice la cămășile tradiționale”

Tipuri de cămăși pentru femei

Încarcă într-un folder online poza cu hărțile croiurilor de cămăși din zona ta sau păstează-le într-un caiet-jurnal.

[categories]
Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.