loader image
Porți și porți
Bârsana, Maramureș

În satele din România, porțile au avut mereu multiple roluri și semnificații, în funcție de regiunea geografică la care ne referim. Astfel, pe lângă rolul său de a permite accesul pe o proprietate, poarta a fost mereu și un obiect de mândrie, oferind cele mai frumoase expresii ale artei populare românești a prelucrării lemnului. Cele mai frumoase porți din lemn se întâlnesc în Gorj, Sălaj, Oltenia, Bucovina, dar și în regiunile Sibiului, Făgărașului, Clujului, pe valea Mureșului, în Reghin, Muscel și Vâlcea.

Cele mai cunoscute (pentru că sunt și mai promovate) porți din România sunt, însă, porțile din Maramureș. Porțile mari, din lemn de stejar sculptat, pe care le întâlnim la intrările în gospodăriile maramureșene nu sunt simple porți, se spune că acestea au rolul a-i proteja pe cei care trec pe sub ele și de a ține la distanță toate relele. Pentru aceasta însă, oamenii respectau câteva reguli, cum ar fi: stejarul din care era realizată poarta trebuia tăiat doar într-o noapte cu lună plină, stejarul era tăiat doar în decembrie şi ianuarie, când „lemnul doarme”, pentru ca lemnul să nu putrezească, iar transportul lemnului din pădure trebuia să se facă într-una din zilele de marți, joi sau sâmbătă pentru a fi siguri că lemnul va fi aducător de noroc.

Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Mai multe detalii
Misiunea aceasta este despre o incursiune în povestea porților din satul tău. Îți dăm un exemplu și câteva indicii și tu va trebui să cauți dacă la tine în sat există vreo poartă (sau mai multe) care au o poveste interesantă.

Pasul 1. Dacă te uiți atent pe o poartă maramușeană, vei observa o serie de elemente sculptate de mână, fiecare dintre acestea având o semnificație aparte. Identifică în desen elementele sculptate și ceea ce scrie despre ele, ca semnificație.
Pasul 2. Fă o plimbare prin satul tău și uită-te atent la toate porțile, mai ales cele de la casele vechi, care par îmbătrânite, chiar scorojite. Ai găsit una? Fă-i o poză. Uită-te de aproape, vezi ceva modele mai interesante? Fă-le și lor poze, de prim plan.
Pasul 3. Caută pe cineva din sat care să îți poată spună ceva despre istoria acelei porți. Arată-le pozele cu poarta, cu modelele și discută cu acea persoană despre posibila semnificație a lor, despre cine lucra pe vremuri astfel de modele de porți, de ce nu se mai fac acum astfel de porți.
Pasul 4. Încearcă să refaci desenul porții de pe fișa de la pagina 10, sau a unuia dintre elementele pe care le-ai observat în caietul-jurnal.

Încarcă într-un folder online o pozele cu una dintre porțile din satul tău.
[categories]

Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.