loader image
Mașina de spălat a străbunicii
Poieni, Cluj

În unele sate de munte din țara noastră se mai păstrează încă vechile vâltori folosite timp de sute de ani de locuitorii acestor zone pentru spălatul hainelor şi a altor obiecte din locuință. Acestea sunt „mașini” antice și naturale de spălat care nu necesită nici detergent, nici curent electric, forța apei care intră și se rotește în vâltoare fiind suficientă pentru a curăța textilele. Mecanismul de funcționare este foarte simplu: apa intră în această cuvă de lemn cu viteză şi formează un vârtej puternic asemănător celui din mașina de spălat, care generează astfel puterea necesară pentru a învârti covoarele şi păturile.

Vâltorile au fost cândva esențiale pentru prelucrarea țesăturilor din lână care erau învârtite chiar şi o jumătate de zi. După spălare, erau întinse întindeau pe lemne, la uscat.

Tradiția vâltorii din satul Bologa, comuna Poieni (jud. Cluj) se păstrează de câteva generații, instalația veche de peste două sute de ani fiind construită după o tehnologie străveche. Localnicii își duc și astăzi covoarele, păturile şi chiar hainele la vâltoare.

Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Mai multe detalii

Misiunea aceasta este despre o incursiune în tehnologiile tradiționale.

Pasul 1. Caută în casa, sau în curtea casei tale „mașinării” vechi pe care părinții sau bunicii tăi le folosesc în diverse scopuri.

Pasul 2. Întreabă-i pe părinții sau bunicii tăi cu funcționează aceste mașinării și ce se poate obține cu ajutorul lor.

Pasul 3. Ia câteva boabe de grâu, sau de porumb și încearcă să obții din ele făină râșnindu-le între două pietre.

Păstrează poveștile în jurnalul tău, alege una dintre ele, fă o fotografie paginii pe care ai notat-o și încarc-o în folderul tău online.
[categories]

Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.