loader image
Micul meu muzeu
Plopiș, Sălaj

În fiecare casă există obiecte care vorbesc despre istoria și despre membrii familiei respective. Unele sunt obiecte de artizanat vechi, lucrate manual de meșteri pricepuți, altele sunt cumpărate din călătoriile noastre, dar toate au o semnificație și o importanță în viața noastră.

Muzeul de Artă Populară din satul Iaz, comuna Plopiș (județul Sălaj), care atrage anual mii de turiști români și străini, a fost înființat în anul 2004 de către Ligia Alexandra Bodea, care la vremea respectivă avea 12 ani. Bunica sa murise cu un an înainte, iar părinții voiau să dărâme casa bătrânească. Datorită încăpățânării fetiței, casa construită prin anul 1880 a rămas în picioare. Colecția muzeului include ceramică și costume populare din diverse regiuni ale țării, icoane pe sticlă, lăzi de zestre.

Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Mai multe detalii

Misiunea aceasta este despre a-ți realiza micul tău muzeu.

Pasul 1. Privește imaginile cu Muzeul de Artă Populară din Iaz, identifică și notează minim cinci obiecte pe care le poți vedea aici.

Pasul 2. Alege 3 obiecte din casa ta care sunt importante pentru tine, sau care îți plac cel mai mult și scrie-le pe fișa de la pagina 43, provocarea 4.

Pasul 3. Fă câte o fotografie fiecărui obiect pe care l-ai ales, sau încearcă să le desenezi.

Pasul 4. Scrie în jurnal motivul pentru care ai ales fiecare din aceste obiecte.

Păstrează desenele din caietul-jurnal și adaugă obiecte noi pe măsură ce le identifici, în: Alege una dintre fotografiile făcute și încarc-o în folderul tău online.
ArhitecturăMic50 de minuteFără facilitare

Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.