loader image

Papucul doamnei

Ciurila, Cluj

Cândva, plantele ocrotite acum prin lege se găseau din belșug pe câmpiile, dealurile și munții din țara noastră. Odată cu apariția schimbărilor climatice, dar și din cauza oamenilor care le culegeau abuziv, o parte din plante au început să înflorească în zone din ce în ce mai limitate. Motivul pentru care există o listă de plante ocrotite de lege, este tocmai pentru a permite perpetuarea lor în flora României pe perioade de zeci de ani de acum încolo.

Pe raza comunei Ciurila din județul Cluj, lângă drumul care leagă Sălicea de Șuțu, se găsește rezervația naturală Dumbrava Filei, o pajiște naturală pe valea pârâului Dumbrava, cunoscută pentru specia de orhidee sălbatică ocrotită, Papucul doamnei (Cypripedium calceolus). Floarea este pe cale de dispariție în Europa și a fost declarată monument al naturii încă de acum 80 de ani. Are o înălțime de 30-80 centimetri, frunze late, ovale şi flori mari a căror petală inferioară este transformată într-un fel de „vas” de culoare galben intens. Petalele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roşu închis sau brună.

Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Mai multe detalii

Misiunea aceasta este despre a descoperi frumusețea florilor din grădina ta.

Pasul 1. Urmărește imaginile cu orhideea sălbatică Papucul doamnei din catalogul România Remarcabilă și coloreaz-o pe fișa de lucru de la pagina 6.

Pasul 2. Caută în grădina ta flori cu forme deosebite și desenează-le în jurnalul tău.

Pasul 3. Întreabă-ți părinții, bunicii, învățătorul, sau profesorul care e denumirea florilor desenate de tine și noteaz-o sub fiecare desen în parte.

Pasul 4. Încearcă să găsești cât mai multe plante cu nume ciudate (cu nume de animale, de obiecte etc.)

Păstrează toate informațiile în jurnalul tău, alege una dintre florile identificate, fă-i o fotografie și încarc-o în folderul tău online.
[categories]

Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.