loader image

Reportaj Agricol despre fermele tradiționale

Țăranii și țărăncile, producătorii locali mici și mijlocii, fermele de familie din România asigură accesul la hrană diversificată, nutritivă și gustoasă, atât în satele lor, în familiile lor, cât și în orașele de proximitate. Astfel, se păstrează o paletă largă de tradiții și obiceiuri agricole sau ce au legătură cu gastronomia locală și este protejată biodiversitatea.

Pe lângă speciile și habitatele caracteristice pajiștilor și pădurilor, satele însele păstrează o moștenire genetică bogată în pomi fructiferi, flori, ierburi aromatice, legume și plante medicinale străvechi. Sunt adevărate comori dar care au nevoie să le tratăm cu grijă pentru că altfel pot dispărea. De exemplu. este nevoie de anumite practici agricole, pentru că utilizarea îngrășămintelor artificiale poate provoca daune grave, ar distruge pajiștile cu flori, permițând ierburilor de proastă calitate să înlocuiască speciile de flora valoroase.

Mai multe detalii

Comunitățile din România mai au comori ascunse, mici ferme cu producători pasionați care se străduie să păstreze sau chiar să reînvie practici agricole tradiționale și să ducă mai departe patrimoniul genetic din agricultură. Dar, la fel ca orice comoară, trebuie să știi unde să cauți. De aceea ești aici. Gândește-te la diferitele aspecte ale agriculturii și folosește-ți cunoștințele despre comunitatea ta pentru a identifica ferme, livezi sau grădini de legume care s-ar încadra în categoria de produse locale, tradiționale. Fă o vizită fermierului și roagă-l să îți acorde un interviu:

Ce produce ferma sa? Cu ce crede că se deosebesc produsele sale de ale altor fermieri, producători?
Ce tehnici agricole tradiționale sau practici de prelucrare utilizează? Cum reușește să le păstreze?
De unde a învățat, preluat meseria asta?
Unde merg produsele sale? Către piețe locale, magazine, restaurante?
Fii curios/curioasă și creativ(ă) și adaugă și alte întrebări!

Folosește camera de la telefon pentru a înregistra un reportaj.

Păstrează clipurile într-un folder online.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.