loader image
Cultivă salată într-o micro seră
Începe să cultivi plante pe care le poți mânca într-o salată de casă – sau oricum dorești! În această activitate, înveți să cultivi o varietate de salate și flori comestibile într-o amenajare de grădină în pervaz în stil seră. Vei învăța cum să îngrijești plantele, să urmărești creșterea și recoltarea pentru cina de familie.
Mai multe detalii

Materiale necesare
Recipient transparent cu capac transparent, cum ar fi un recipient pentru alimente reutilizabil
Marker permanent
Etichete
Cui ascuțit
O tijă lemn
Flacon de pulverizare umplut cu apă
Sol
Semințe de diverse salate

Pași de activitate

Pregătește containerul:
1. Umple recipientul până la jumătate cu pământ.
2. Așază bastonul sau tija de lemn în mijlocul recipientului, împărțindu-l în două secțiuni.
3. Închide recipientul. Etichetează secțiunile de pe capac pentru a reprezenta modul în care este împărțit interiorul (pentru a face acest lucru, trage o linie în mijlocul capacului), etichetează partea stângă cu numărul 1 și partea dreaptă cu numărul 

Plantează semințele:
În secțiunea etichetată cu numărul 1, presară semințele de la un tip de salată amestecate pe partea de sus a solului. Încearcă să distribui semințele în mod egal. Acoperă ușor cu sol.
În cea de-a doua secțiune, plantează semințele de la un alt tip de salată și la fel, acoperă ușor cu sol.
Scoate ușor tija de lemn din recipient.

Udă plantele:
Udă-ți semințele cu sticla de pulverizare. Asigură-te că solul este frumos și umed, dar nu umed. Odată ce faci acest lucru, poți închide capacul și așeza recipientul într-o fereastră însorită.

Închiderea capacului va ajuta la crearea unui efect de seră. O seră funcționează prin preluarea soarelui și încălzirea acestuia, transformând energia solară (lumina soarelui) în energie termică (căldură).

Îngrijire continuă
Plantele sunt ca animalele de companie. Au nevoie de îngrijiri continue pentru a crește și a rămâne sănătoase. Folosește pulverizatorul pentru a uda plantele la fiecare câteva zile (dar nu zilnic). Nu uita, fără bălți 🙂 !! Ar trebui să vezi germeni care încep să apară prin sol între zilele 5 și 10. Felicitări, tocmai ai asistat la procesul de germinare !!).
Când răsadurile încep să înflorească și să ajungă aproape de partea superioară a recipientului, parcurge următorii 3 pași:

1. Scoate capacul.
2. Folosește cu atenție un cui (cu supraveghere dacă aveți nevoie de asistență) pentru a face 3-4 găuri mici în fundul recipientului.
3. Adaugă o tavă sau o farfurie sub recipient.

Menținerea răsadurilor și plantelor sănătoase:

Subțierea
Dacă există prea multe răsaduri apropiate, vei dori să îndepărtezi unele. Acest proces de a face plantele mai puțin aglomerate se numește rărire și împiedică plantele să fie nevoite să concureze pentru resursele naturale. Poți începe procesul de subțiere imediat ce primele frunze (numite și cotiledon) au apărut pe deplin pe plantele tale. Identifică plante mai mici sau mai puțin sănătoase pe care le poți rări. Ciupește sau taie plantele la linia solului; nu le scoate. Acest lucru va împiedica deteriorarea rădăcinile plantelor rămase.

Recoltează și bucură-te
Poți afla când plantele tale sunt pregătite pentru recoltare comparându-le cu mărimea și culoarea legumelor proaspete de pe piețe. Dacă dorește, poți recolta frunzele înainte ca acestea să crească la fel de mari ca cele de pe piețe. Salata verde poate fi folosită și pe măsură ce o rărești.

Documentează activitatea cu poze pentru întreg procesul și cu recolta. Încarcă o fotografie reprezentativă în folderul tău online.
[categories]
Provocare creată de National 4-H Council.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.