loader image
Harta satului meu
Hărțile sunt instrumente de care ne folosim pentru a naviga prin spațiu, pentru a-l explora fără să ne pierdem. Odată ce ne-am obișnuit cu un spațiu însă, nu mai avem nevoie de hartă pentru că în mintea noastră avem o imagine destul de clară a spațiului în care ne aflăm. Cum se întâmplă asta? Creierul nostru știe că atunci când pătrunde într-un spațiu, oraș, sat sau clădire, trebuie să fie atent și să își ia puncte de reper. Aceste puncte de reper sunt folosite apoi ca să ne ghidăm și să ne găsim drumul oriunde ne-am afla.

Misiunea această propune să aruncăm o privire în mintea noastră și să vedem ce puncte de reper ne-a ales creierul atunci când s-a plimbat prin satul nostru. Oare ce elemente de arhitectură a considerat el ca fiind cele mai importante de reținut? Să fi ales turla bisericii, clădirea școlii, o căsuță mai specială sau poate o fântână? Am putea deveni chiar cartografi și să construim propria hartă a satului?

Mai multe detalii
Pentru această misiune ai nevoie de o foaie de hârtie, creioane colorate și multă creativitate. Vei încerca să desenezi harta satului tău așa cum ți-l imaginezi atunci când te gândești la el. La final vei compara harta ta cu a colegilor și veți putea observa care sunt asemănările și deosebirile. Poate veți fi surprinși să vedeți că ați ales aceleași puncte de reper sau poate veți descoperi noi locuri și elemente interesante despre care nu știați.

Pasul 1. Ia foaia de hârtie și un creion
Pasul 2. Imaginează-ți satul tău și gândește-te care sunt locurile sau clădirile care îți vin imediat în minte
Pasul 3. Începe să desenezi harta punând pe aceasta elementele la care te-ai gândit la pasul 2 și legăturile dintre ele
Pasul 4. Completează harta cu alte elemente de care îți amintești, gândindu-te la lucrurile pe care le întâlnești între punctele de reper deja desenate
Pasul 5. Compară harta ta cu a colegilor și identificați asemănările și diferențele dintre ele.
Dezbateți și încercați să aflați de ce au apărut acele asemănări? Dar diferențele? Ați descoperit ceva nou?

Păstrează desenul cu harta satului și fă-i o fotografie pentru portofoliul tău online.
[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.