loader image
Gospodărie în miniatură
Pentru că satele au o identitate proprie dată de relief, de cultură, istoric, etc. de multe ori casele seamănă între ele. De exemplu, casele săsești sunt de cele mai multe ori în formă de I sau L având fațada principală spre stradă. Fațada principală este de cele mai multe ori latura scurtă a casei deoarece ea se continuă de-a lungul curții. Tot în curte găsim toate cele de trebuință unei gospodării: șoproane pentru unelte, șuri, grajduri pentru animale. Modul în care acestea sunt amplasate ne povestește despre viața oamenilor care locuiesc acolo, despre activitățile lor, nevoile lor. Sunt o adevărată capsulă de istorie.

Misiunea aceasta este una practică și provocatoare, însă pe parcursul ei veți ajunge să cunoașteți mult mai bine casa voastră de la sat , felul în care a fost concepută și să aflați chiar și poveștile din spatele ei.

Mai multe detalii
Pentru a duce la îndeplinire această misiune aveți nevoie de aproximativ 5 foi de carton A4, lipici, foarfeci și culori.

Întâi de toate, veți desena pe o foaie A4 curtea voastră cu tot ce cuprinde ea: casa, grajdul, șopronul, șura și orice alte clădiri.
Având planul gospodăriei voastre, desenați forma curții pe o foaie de carton și decupați-o.
Din celelalte foi de carton construiți machetele caselor voastre, fiind atenți la dimensiuni. Care este cea mai înaltă casă din curte? Care clădire e mai mare, casa în care locuiesc sau șura? Cât de mare este șopronul? Dar înălțimile cum sunt? Încercați să respectați proporțiile machetelor voastre.
După ce ați construit din carton fiecare clădire din curte, lipiți-le pe suportul decupat la pasul 1.
Comparați acum macheta gospodăriei voastre cu machetele celorlalți participanți. Sunt asemănări? Care?
Acasă puteți discuta lucrurile aflate cu familia voastră. Îi puteți întreba despre istoria casei voastre, cine a construit-o, când? Au mai fost și alte clădiri în curte? Cum s-a schimbat gospodăria voastră în timp?

Păstrează macheta și fă-i o fotografie pentru portofoliul tău online.
[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.