loader image
Simbol și decor
Explorând satele românești, nu putem să nu observăm grija pentru detalii și decor. De la faimoasele porți sculptate care devin suport pentru magie, la micile detalii găsite în jurul ferestrelor, ușilor, aticelor, pe fațade, elementele decorative îndeplinesc un rol mult mai important decât acela de a înfrumuseța varii obiecte.
Simbolul sforii, de exemplu, avea un rol de protecție asupra gospodăriei. Simbolul soarelui amintea omului de ciclicitatea vieții, de orânduiala lucrurilor, dar și de viață, căldură și lumină. Calul simbolizează putere, măreție, iar din acest motiv, în Bucovina de exemplu, apare în locurile sensibile ale casei pentru a le împrumuta puterea sa. Pasărea este un simbol al nemuririi, este legătura dintre cer și pământ.
Aceste elemente frumoase, sculptate sau pictate cu mare grijă, iată că aveau și au un rol dincolo de estetic.
Provocarea pentru voi este să cunoașteți mai bine propriul sat prin simbolurile pe care le înfățișează.

Mai multe detalii

Misiunea voastră este să explorați satul vostru în căutarea de simboluri și să creați un mic album în care să le inventariați.
Veți pleca în misiune înarmați cu un set de foi albe și un creion, atenți la casele din jurul vostru. Au oare o poartă interesantă? Dar fațada cum este? Sunt simboluri sau decorații în jurul ferestrelor? Inscripții poate? Desenați cele găsite pe foile voastre.
Încercați să intrați în vorbă cu oamenii din sat și întrebați-i despre simbolurile pe care le-ați găsit. Întrebați dacă a existat vreodată o „modă” în felul în care își decorau oamenii casele. Cum s-a schimbat decorațiunea caselor în timp?

Adunați aceste informații în albumul vostru.

Crează un album cu ilustrații și încarcă o fotografie din acesta în portofoliul tău online.
[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.