loader image
Țesături din cărămidă
Fotografie Lluvia Morales.
Cele mai comune materiale pentru casele tradiționale românești sunt cărămida și lemnul. Plimbându-ne pe ulițe și drumuri, atunci când găsim o casă veche fără tencuială, putem să învățăm foarte multe despre modul în care a fost construită. Dacă ne uităm atent, vom vedea cum meșterii de pe vremuri au pus cărămidă peste cărămidă, putem vedea cum au țesut colțul caselor, pereții, ce au făcut în zonele de goluri (ferestre, uși) și de limită. Dacă suntem și mai atenți, vom putea identifica foarte repede o casă veche, făcută cu cărămidă tradițională, față de o casă nouă, făcută cu cărămida modernă.
Cărămida tradițională se face din lut frământat și apoi modelat în matrițe, cu mâna. Cărămizile se pun la uscat, iar apoi se coc câteva zile în cuptoare imense ce trebuie supravegheate mereu. Cărămida aceasta nu are goluri, e compactă și are o culoare pământiu-roșiatică naturală. Pe vremuri, în satele unde se găsea lut bun, se realizau cărămizi chiar în vatra satului.
O ocazie foarte bună și interesantă să interacționăm cu acest material este chiar să încercăm să construim noi structuri din cărămidă.
Mai multe detalii
Activitatea aceasta presupune să vă murdăriți mâinile puțin și să descoperiți proprietățile cărămizii de unii singuri.

Puteți lucra în echipe de câte 4. Fiecare echipă va avea 30 de cărămizi. Cu aceste cărămizi trebuie să realizați, pe rând, următoarele 3 tipuri de structuri:

1. Un perete

2. Un colt de căsuță, adică să intersectați doi pereți

3. O structură în consolă

Fiți creativi și curioși. Testați moduri de țesere a cărămizii ( o lungime și un sfert, o lungime și o jumătate, etc) și vedeți ce presupun toate acestea. Cât de mult puteți ieși în afara planului peretelui cu cărămizile? Puteți oare să faceți o boltă?
Mult succes și multe idei!

Creează o structură din caramida unică și fă-i o fotografie pentru portofoliul tău online.
ArhitecturăMareJumătate de ziCu facilitare

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.