loader image
Plăcintă cu mere de post
Photo credits Didi Miam
Paștele este cea mai veche, complexă și cea mai plină de semnificații sărbătoare, aducând omenirii speranța mântuirii. Și tocmai pentru că are atâta însemnătate, o diversitate de obiceiuri și tradiții s-a dezvoltat în jurul acestei sărbători. Unele țin de gastronomie, altele de curățenia sufletească, unele de fertilitatea holdelor, altele de alungarea spiritelor rele.

Și pentru că avem un patriminiu imobil atât de vast conectat cu această mare sărbătoare, ne dorim ca prin provocările care urmează să îl explorăm, să îl descoperim, evidențiem și luminăm, cu ajutorul vostru, meseriași rurali 🙂
Haideți să vedem ce avem de făcut!

Așadar, spor la treabă și Paște fericit tuturor!

Mai multe detalii

Plăcintă cu mere de post
Rețeta veche moldovenească
Ingrediente :
• 1kg de făină bună, uscată
• 200g zahăr
• 100 ml ulei
• 1 linguriță rasă de sare
• Esență de vanilie
• Miez de nuca
• Dulceață de mere
• Cartofi fierți dați prin mașină
• Biscuiți rași
• Un cubuleț de drojdie

Pentru aluat:
Făina se cerne de 2 ori înainte de folosire. În felul acesta se elimină eventualele corpuri străine, dar se și aerisește. Se pune într-un lighean, covată.
Se stârnește drojdia cu apă călduță (Drojdia se amestecă cu puțină apa călduță se toarnă peste făină și se lasă la crescut).
Se adaugă apa călduță și se amestecă până se înglobează toată apa. Făina poate fi mai umedă sau mai uscată, așa că aluatul va cere apă sau făină. Când se adaugă uleiul la frământat aluatul se mai întărește.
Se începe frământatul, se ung mâinile și vasul cu ulei și se frământă aducând aluatul de la margine spre interior. În felul acesta aluatul înglobează aer și va crește foarte frumos. După 5 min de frământat, aluatul trebuie trântit – acest trântit are rolul de a împrăștia aerul uniform în aluat. Aluatul trebuie frământat până face beșicuțe. Se acoperă vasul cu un prosop apoi se lasă la dospit.
Pentru umplutură:
Se amestecă cartofii fierți, nuca dată prin mașină,1 lingură dulceață de mere și biscuiții rași.
După ce a crescut aluatul , acesta se împarte în patru părți egale. Din fiecare parte se obțin 6 bile de aluat. Se întinde fiecare bilă cu sucitorul , se pune umplutura și apoi trecem la împăturit, aducând cele 4 colțuri înspre centru. Le punem în tavă si le lăsăm un pic la crescut. Între timp pregătim siropul de zahăr cu care le vom murui(unge).
Le introducem în cuptorul care a fost preîncălzit la foc potrivit. Gospodinele probează temperatura cuptorului cu lemne cu ajutorul făinii de porumb. Făina aruncată în cuptor nu trebuie să se ardă. Temperatura potrivită este atunci când făina doar se rumenește.
Se închide astupătoarea cuptorului și se deschide cuptorul după 15 min pentru a verifica dacă plăcintele încep să se înfățeze( să se rumenească).
Se lasă să se rumenească cam 50 min. pentru ca interiorul să se coacă bine.
Dacă focul este mai aprig, deschidem ușa și astupătoarea cuptorului.
După ce le scoatem, le muruim(ungem) cu ulei și apă caldă pentru a se înmuia coaja și apoi le acoperim cu un prosop.
Poftă bună!

Fă fotografii pe tot parcursul activității și păstrează-le într-un folder online.

GastronomieMediuJumătate de ziCu facilitare
Mulțumiri doamnei Ramona Spătărescu pentru contribuția dumneaei în culegerea și realizarea provocării.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.