loader image
Să învățăm să facem cozonac
Paștele este cea mai veche, complexă și cea mai plină de semnificații sărbătoare, aducând omenirii speranța mântuirii. Și tocmai pentru că are atâta însemnătate, o diversitate de obiceiuri și tradiții s-a dezvoltat în jurul acestei sărbători. Unele țin de gastronomie, altele de curățenia sufletească, unele de fertilitatea holdelor, altele de alungarea spiritelor rele.

Și pentru că avem un patriminiu imobil atât de vast conectat cu această mare sărbătoare, ne dorim ca prin provocările care urmează să îl explorăm, să îl descoperim, evidențiem și luminăm, cu ajutorul vostru, meseriași rurali 🙂
Haideți să vedem ce avem de făcut!

Așadar, spor la treabă și Paște fericit tuturor!

Mai multe detalii
Ingrediente aluat:
– 1 kg făină grâu – pentru 2 cozonaci
– 250 g zahăr
– 7- 8 gălbenușuri de ou
– 100 g unt gras de țară
– coajă de lămâie, dată pe răzătoarea mică
– 250 g ulei
– 250 g lapte
– un cubuleț de drojdie
– o linguriță de sare
– 1 linguriță untură

Ingrediente umplutură:
– nucă dată prin mașină
– biscuiți simpli – un pachețel
– 8 albușuri.

Pașii de urmat:
Nuca și biscuiții se dau prin mașină. Batem albușul cu zahăr și se face o spumă care se adaugă peste nucă și biscuiți. După punem esență de vanilie, apoi punem si puțină faină de grâu și puțină drojdie, datorită ei crescând și umplutura.

Realizați aluatul folosind cantitățile din această rețetă și pașii de la provocarea ”Să învățăm să facem Pască”.
Până crește aluatul, începe să crească și umplutura de pus în cozonac.

Ungem tăvile cu ulei și după dăm forma cozonacului cu aluatul și umplutura. Pentru aceasta, facem foaia, o întindem cu mâna, punem umplutura cu nucă pe foaia întinsă, iar apoi o rulăm și punem cozonacul în tavă.

Cozonacul trebuie lăsat 1 oră, la crescut.
După ce crește cât tava, îl dăm cu ou bătut pe deasupra și îl punem în cuptor, la foc moderat, verificându-l constant, până se coace.

După cocere, se scoate din cuptor pe un cîrpător, se pune un prosop pe el și se lasă la răcit.

Succes și poftă mare!

Fă fotografii pe tot parcursul activității și păstrează-le într-un folder online.
GastronomieMareJumătate de ziCu facilitare
Mulțumiri doamnei Ramona Spătărescu pentru contribuția dumneaei în culegerea și realizarea provocării.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.