Și pentru că avem un patriminiu imobil atât de vast conectat cu această mare sărbătoare, ne dorim ca prin provocările care urmează să îl explorăm, să îl descoperim, evidențiem și luminăm, cu ajutorul vostru, meseriași rurali 🙂
Haideți să vedem ce avem de făcut!
Așadar, spor la treabă și Paște fericit tuturor!

Ingrediente aluat:
– 500 g făină de grâu
– aprox. 250 ml apă caldă
– 1 lingură zahăr
– 3 gălbenușuri
– 1/2 cubuleț drojdie
– un praf de sare
Umplutură:
La umplutură punem brânză de vacă și de oaie, căci dă gust mai bun. Aproximativ 400 g, îmbinate.
– 200 g zahăr
– ouă – 4 sau 2 + albușurile de la aluat
– esență – rom
Pași de urmat:
Se cerne făina de două ori, prin sită, pentru a elimina impuritățile.
Se stârnește drojdia cu lingura de zahăr și apă călduță, amestecată în mijlocul făinii din vasul de lucru.
Punem zahărul, ouăle, o mână bună de făină de grâu, un pic de drojdie și esență de rom.
Când începem, dar și în timp ce frământăm, ungem mâinile și vasul cu ulei.
Aluatul trebuie frământat bine și nu trebuie să fie moale, deoarece nu se poate împleti dacă este prea slab.
Ulterior, se lasă aluatul la crescut, cu un prosop pus pe deasupra. Când e crescut la nivelul vasului, e bun de lucru.
Punem o foaie mai subțire de aluat pe fundul tăvii rotunde.
Împletim aluatul rămas în două și îl punem roată (de jur împrejur), în tava rotundă. La mijloc punem umplutura rezultată ca urmare a amestecului ingredientelor de mai sus.
După ce aluatul crește din nou, ungem pasca cu ou, o punem la cuptor și o lăsăm o oră sau până se coace, verificând-o constant.
INDICIU:
Dacă folosiți cuptor traidițional, înainte de a introduce pasca la cuptor, se trage jarul, după aceea în vatra liniștită, se pune făină de porumb pe vatră, să se vadă dacă arde. Dacă arde nu se bagă încă pasca la cuptor. Dacă doar se rumenește, se pune compoziția la cuptor, după aproximativ 15 minute.
Succes și poftă mare!




Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.