loader image

Crai, blogi sau pițări – Ce-or fi ei?

Da da….încep să se audă zurgălăii și colindele parcă răsună în fundal, semn că nu mai este mult și vine Crăciunul. Cu mic cu mare, oamenii din întreaga țară încep pregătirile pentru această sărbătoare. Rețete de cozonaci, colinde, costume, toate sunt scoase la lumină și devin principale preocupare a tuturor în această perioadă.

Dar oare te-ai întrebat vreodată care sunt semnificațiile anumitor obiceiuri și tradiții de Crăciun? ce este specific local? ce este împrumutat sau ce stă la baza fiecărui obicei?

Noi ne-am tot întrebat și de aceea am vrea să descoperim ce se întâmplă și la tine în sat. Din acest motiv, am făurit un set de provocări dedicat în întregime Crăciunului și cutumelor care se leagă de acesta.

Te invităm să ni te alături în inițiativa de a dezvălui ce fac românii din fiecare zonă a țării înainte, dar și în tmpul sărbătorilor de iarnă.

Să ai parte de descoperiri senzaționale și un Crăciun fericit!!! 🎅 💝 🎅

Mai multe detalii
Cel mai probalil că a ajuns și pe la urechile tale termenul de crai, blogi sau pițărăi. În Valea Jiului, momârlanii de aici, păstrează vie și neschimbată această tradiție locală.

Suntem curioși. La tine în sat se merge cu craii? Dacă da, am vrea să știm și noi cine poate face parte din trupă? Ce înseamnă costumele lor? Ce înseamnă sceneta jucată și alte aspecte interesante privitoare la pițărăi.

Așa că haida iar la intervievat prin sat. Întreabă vecini, bunici, oricine te poate ajuta, ce înseamnă acest obicei. Notează-ți pe o foaie toate informațiile pe care le-ai obținut. Scrie versurile spuse de fiecare crai în parte.

Fă o fotografie cu tine îmbrăcat în unul dintre constumele celor care fac parte din trupa de crai din satul tău.
[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.