Odată cu creșterea temperaturilor și topirea zăpezii, pământul se dezgolește de haina grea de nea care l-a acoperit până acum și lasă loc ghioceilor să apară.
Și cum prea bine știm, tot la sosirea primăverii se serbează și Mărțișorul. Un obicei vechi, comun cu alte popoare învecinate, dar a cărui origine nu se cunoaște încă cu certitudine. Cutume de tot felul sunt legate de această sărbătoare, variate de la o zonă la alta. Baba Dochia este și ea implicată, iar ziua nașterii tale poate vesti cum îți va fi întregul an. Suna interesant, nu-i așa?
Haideți să descoperim ce obiceiuri specfice ascunde începutul primăverii în țara noastră.

Alegerea babei este o tradiție foarte veche și este împrumutată de la romani.
Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ți alege o zi, la întâmplare, între 1 și 9 martie sau de a-și ”alege” baba în funcție de ziua ta de naștere.
Iată cum se calculează baba ta:
1. Dacă ziua ta de naștere este între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci și baba ta va fi în ziua respectivă. De exemplu: dacă este cineva născut pe 6 august, baba lui va fi pe 6 martie.
2. Dacă data nașterii este formată din două cifre, atunci se procedează astfel: de exemplu dacă cineva este născut pe 23 decembrie, atunci ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba sa este pe 5 martie.
Haide, calculează și tu în care dată este baba ta. Urmărește cu atenție cum se prezintă ziua respectivă. Se spune că așa cum este ziua babei tale este și firea ta sau așa cum este vremea în acea zi așa îți va fi și anul care începe de atunci.
Realizează o fotografie de ziua babei tale și încarc-o într-un folder online.
Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.