loader image
Fă cunoștință cu un arbore!

Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cea mai mare parte în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia. Natura este fermecătoare dacă știm să o ascultăm, să o vedem, să ne lăsăm îmbrățișați de liniștea și splendoarea ei, în orice anotimp, în orice zonă a țării. Nu trebuie să călătorim prea departe, nu trebuie să căutăm obiecte spectaculoase, trebuie doar să ne punem “ochelarii” și predispoziția potrivită.

Activitatea face parte dintr-o serie de activități dedicate reconectării cu natura – Împărtășim bucuria naturii.

Mai multe detalii

Această activitate este una de conectare cu copacul și, implicit, cu pădurea. Îți dă o stare de bunătate și generozitate, te calmează și îți oferă inspirație spirituală și creativă. Misiunea te ajută să conștientizezi importanța esențială a pădurii în viața noastră.

Pentru a îndeplini această misiune trebuie să faci o scurtă drumeție în pădurea de lângă casă. Este o ocazie excelentă pentru o excursie cu unul dintre părinții, bunicii sau un tovarăș de joacă mai mare.

Ajuns în pădure, roagă însoțitorul să te lege la ochi cu o eșarfă sau un fular. Vei păși foarte încet, până vei da de un copac. Dacă nu îți convine ce ai găsit, poți continua aventura, până la alt copac.

Odată ales copacul, pipăie-i textura scoarței copacului, evaluează-i dimensiunile, pune-ți brațele în jurul lui și explorează-i ramurile și frunzele.

După ce faci cunoștință cu arborele tău, retrage-te foarte încet, tot legat la ochi, și deplasează-te cam 50 de pași sau aproximativ 1 minut, în ce direcție dorești. Apoi te oprești, te dezlegi la ochi și încearcă să îți găsești arborele, cu ochii deschiși. Dacă nu ești convins că acela este arborele ales, repetă activitatea și alege-ți alt arbore.

Odată arborele recunoscut, acela poate rămâne copacul personal, la care poți veni oricând, să vorbești cu el, să îl îngrijești, etc. Roagă însoțitorul să facă o poză cu tine și copacul tău prieten.

Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau descrieți experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria “Împărtășim bucuria naturii” este inspirată de cartea cu aceeași nume, scrisă de Joseph Cornell și tradusă în limba română de Asociația Mioritics.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.