loader image
De la gunoi în grădină
Compostarea deșeurilor biodegradabile, cum sunt cele din bucătărie și din grădină, conduce la obținerea unui material nutritiv, ce poate fi folosit în locul îngrășămintelor chimice. Compostul mai este numit și „aur negru”. Mai mult, compostarea este o modalitate importantă de a reduce risipa de alimente din rampele de gunoi și producția de gaz metan rezultată.

Compostarea necesită un echilibru de materiale „verzi” și „maro” și cunoașterea acelor materiale care nu se pot biodegrada. Aceasta activitate este o explorare a modului de compostare corectă și a beneficiilor care duc la utilizarea acestuia. Diferențierea dintre materialele „maro” și „verde” este vitală pentru compostare, deoarece materialele „maro” oferă carbon pentru compost, în timp ce materialele verzi asigură azot, iar adăugarea apei asigură umezeală – combinația acestor elemente este esențială pentru descompunerea materiei organice.

Mai multe detalii

Compostarea se poate face în cadrul gospodăriilor, în lăzi de compost speciale din plastic sau în alte recipiente. În cazul fermelor, compostarea se realizează pe platforme special amenajate, materialul pentru compostat fiind dispus in rânduri lungi (brazde) și întors periodic. Provocarea ta este să faci compost într-un vas mai mic,

O grămadă de compost ideală va avea un echilibru de: 3 carbon (maro) la 1 azot (verde) = 3:1.
Materialele maro, bogate în carbon includ: frunze uscate, paie, fân, hârtie mărunțită, carton, ziar, buruieni, rumeguș, ace de la conifere (pin, brad etc.). Materialele „verzi” bogate în azot includ: resturi alimentare, tăieturi de iarbă, buruieni, coji de ouă, zaț și filtre de cafea, pliculețe de ceai, gunoi de grajd.

Materiale necesare
Vas sau recipient de plastic de 5 litri (poți recicla un PET de apă)
Foarfece
Trei cartonașe – etichete scrise: Maro, Verde, Necompostabil

(Materialele necompostabile le demonstrează copiilor care produse derivate din deșeurile alimentare sau din deșeurile din curte nu sunt compostabile și ar trebui separate de materialele compostabile)

Sticla cu pulverizator (poți folosi un recipient cu pulverizator în care a fost soluție de curățat geamuri, de ex).

Adună
Frunze uscate
Paie sau fân
Resturi de hârtie
Iarbă tăiată
Resturi alimentare: resturi de legume, resturi de fructe, zaț de cafea

Pași de activitate
1. Taie partea superioară a recipientului de plastic de 5 litri; în partea de jos a recipientului, fă patru găuri echidistante una de cealaltă (PENTRU SIGURANȚĂ, CERE AJUTORUL PĂRINȚILOR)
2. Așezați materialele „maro”, „verzi” și „necompostabile” în recipiente pe care ați pus etichetele respective
4. Începeți compostarea! Așezați un strat de materiale „maro” pe fund
5. Pulverizați acest strat maro cu flaconul de pulverizare pentru a-l face umed
6. Apoi, așezați un strat de materiale „verzi”
7. Pulverizați și acest strat cu apă pentru a-l face umed
8. Continuați să alternați straturile „maro” și „verzi”, pulverizând pe măsură ce le adăugați
9. Faceți straturile „maro” mai groase decât cele „verzi” (raportul total dintre maro și verde ar trebui să fie de 3:1.

Păstrează recipientul într-un loc retras, de preferat afară și pulverizați periodic. Mediul umed este cel mai bun mediu pentru compost.

Compostul finit este un material maro, sfărâmicios, cu miros de pământ, asemănător solului. Durează între șase luni și un an pentru un produs finit, dar când este gata va îmbogăți solul din stratul de legume preferat al familiei.

Documentează activitatea cu poze realizate în etape diferite ale realizării compostului. Încarcă o fotografie reprezentativă în folderul tău online.
[categories]
Provocare creată de National 4-H Council.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.