loader image
Biserica satului
Fotografie Philippe Jausions.
Unul dintre elementele centrale ale satului este biserica. Loc de întâlnire al comunității la toate evenimentele importante ce au loc în sânul ei, botezuri, nunți sau înmormântări, biserica este inima satului. De foarte multe ori există chiar și multe date istorice despre bisericile satelor, date care povestesc despre cine le-a construit, domnitorii care le-au patronat, meșterii care le-au lucrat și stilurile arhitecturale și artistice specifice anumitor timpuri trecute.

De exemplu, biserica de la Vad este foarte interesantă, ea îmbinând elemente tipic moldovenești, precum portalele și planul treflat, cu elemente tipice goticului transilvănean.

Pentru că biserica este un element așa de comun, uneori nu îl privim cu atenție și riscăm să nu observăm detalii frumoase, interesante, bucățele de istorie.

Mai multe detalii
Misiunea voastră este să cunoașteți mai bine biserca din sat.

Luați legătura cu preotul satului și rugați-l să vă povestească despre biserică. Întrbați-l când a fost construită, dacă se știe de către cine, din ce materiale, dacă a trecut prin evenimente speciale.

Notați într-un caiet informațiile pe care le aflați.
Faceți un tur al bisericii, atât pe interior cât și exterior. Fotografiați detalii care vi se par interesante ( picturi, sculpturi, inscripții pe perete, în piatră, în paviment, etc.)

Meditați asupra acestor momente și a celor găsite. Ați aflat ceva nou? Ați observat un detaliu pe care nu îl văzuserăți până atunci? Împărtășiți informațiile acestea între voi sau cu familia voastră.

Păstrează fotografiile sau notițele cu informații despre biserica satului și adaugă una dintre ele în folderul tău online.
[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.