Mai multe detalii
Majoritatea acestor consumabile le ai probabil deja acasă, dar este posibil să ai nevoie să faci rost de altele
Cratiţă
Un termometru alimentar care citește cel puțin 190 de grade
Lingură
Castron
Strecurătoare
Pânză pentru strecurat brânză sau prosop de vase
Folie de plastic sau recipient
1 litru de lapte
Sare
O lingură mică de acid citric (4 linguri de suc de lămâie sau oțet alb pot acționa ca un substitut pentru acidul citric)
Pași de activitate
Pregătirea este esențială atunci când te apuci de orice rețetă! Adună toate materialele și ingredientele, asigură-te că materialele și spațiul de lucru sunt curate, apoi începe să măsori ingredientele.
1. În cratiță, încălzește laptele la 90 de grade Celsius. Este important să încălzești încet laptele, astfel încât să nu arzi fundul cratiței.
2. Odată ce laptele a atins 90 de grade, adaugă acid citric și amestecă puternic. Lasă acest amestec să stea liniștit timp de cinci minute.
Știați că? Atât laptele de capră, cât și cel de vacă oferă beneficii nutriționale, dar laptele de capră poate fi mai ușor pentru sistemul digestiv. Acest lucru se datorează faptului că moleculele de grăsime din laptele de capră sunt mai mici decât moleculele din laptele de vacă, ceea ce facilitează procesarea în organism.
3. Așază strecurătoarea deasupra unui castron, și adaugă o pânză pentru scurgerea brânzei sau, dacă nu ai, un prosop umed de vase. Pregătește-te pentru partea distractivă a brânzeturilor!
4. Acum este timpul să te întorci la amestecul de lapte și acid citric, care după cinci minute ar fi trebuit să se transforme în brânză. Se toarnă încet amestecul în strecurătoare, peste pânză.
5. Apoi ridică pânza permițând lichidului suplimentar să se scurgă. Fii foarte atent, astfel încât să nu te arzi în timp ce strângi lichidul suplimentar.
Știați că? Laptele este format din două proteine: cazeină și zer. Când adăugăm acidul citric în lapte și îl încălzim, unele proteine din lapte se coagulează (un alt cuvânt pentru îngroșare) și formează bulgări în lapte. Drept urmare, rămâneți cu caș plutind într-un lichid, care este proteina din zer. Ai putea folosi zerul rămas pentru gătit sau ca gustare pentru animalul tău!
6. Lasă brânza în cârpă și înfășoar-o ca pe o minge. Acoperă bila formată în folie de plastic sau într-un recipient și dă-o la frigider timp de o oră.
Știați că? Ceea ce faci se numește brânză dulce, care este o brânză albă, neîmbătrânită (sau proaspătă), cu o textură sfărâmicioasă. Unii oameni o compară cu brânza de vaci, dar cu mai puțin lichid. Așa va rezulta brânza dvs. după ce ați terminat refrigerarea.
Îți poți personaliza cu ușurință brânza de casă cu aromele preferate! De exemplu, poți amesteca ierburi proaspete sau le poți presăra pe brânza finită, împreună cu boia de ardei dulce sau iute. De asemenea, ai putea folosi această brânză pentru panași cu brânză. Sau poți adăuga miere, gem sau fructe proaspete pentru a mânca la micul dejun.
Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.