loader image

Chemarea păsărilor

Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cea mai mare parte în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia. Natura este fermecătoare dacă știm să o ascultăm, să o vedem, să ne lăsăm îmbrățișați de liniștea și splendoarea ei, în orice anotimp, în orice zonă a țării. Nu trebuie să călătorim prea departe, nu trebuie să căutăm obiecte spectaculoase, trebuie doar să ne punem “ochelarii” și predispoziția potrivită.

Activitatea face parte dintr-o serie de activități dedicate reconectării cu natura – Împărtășim bucuria naturii. 

Mai multe detalii
Este o activitate fascinantă care întărește legătura pe care noi o putem avea cu aceste viețuitoare unice și fascinante, care simbolizează libertatea și eleganța.

Jocul este foarte simplu și se poate face în orice mică drumeție pe care o faci cu familia sau cu colegii sau tovărășii de joacă.

Alege un loc în care știi că sunt multe păsări (pădure, poiană etc.) Așază-te comod în acest loc și fă liniște deplină. Așteaptă câteva momente, până ce apare o pasăre în jurul tău. Chemarea constă într-un simplu sunet ”pâș”, repetat într-un tempo lent și regulat, de 3 până la 5 ori. Exersează 3 până la 5 seturi de chemări, fă pauză și ascultă păsările care vor apărea, apoi repetă chemarea.

Iubitorii de păsări numesc această chemare ”pâșâit”; ei folosesc și alte sunete, precum pssst, sip, siiip etc.

Experimentează, ca să vezi ce sunete și ritm sunt eficiente pentru păsările din regiunea ta. Poți inventa chiar tu propriile chemări. Dacă auzi sau vezi păsări în vecinătate, stai în apropierea ramurilor arborilor, înainte de a lansa chemarea. Această poziție va permite păsărilor să aterizeze în apropierea ta. Pe măsură ce se apropie păsările, repetă sunetul, din când în când, ca să le menții aproape.

După terminarea activității, notează, într-un mic jurnal, toată această experiență (ce sunete ai folosit, de câte ori, câte păsări au răspuns chemărilor, cât de aproape au fost de tine, ce trăiri ai avut etc.) și o poți împărtăși cu prieteni, colegi sau familie.

Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau descrieți experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria “Împărtășim bucuria naturii” este inspirată de cartea cu aceeași nume, scrisă de Joseph Cornell și tradusă în limba română de Asociația Mioritics.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.