loader image

Confecționează un suport de uscare a plantelor

Firiza, Baia Mare
Firiza, Maramureș

Omul a avut întotdeauna o relație strânsă cu lumea vegetală. A inclus plantele în alimentația sa fiindcă îi este imposibil să se hrănească doar cu produse animale și în plus, a învățat să folosească anumite plante ca să prevină sau să își trateze bolile. Explorarea plantelor din jurul comunității este o temă bogată dar tot mai puțin cunoscută în ultima perioadă așa că te invităm într-o incursiune în lumea lor: de la drumeții de identificare a plantelor, la culegerea celor care au proprietăți curative, la confecționarea de uscătoare, la realizare de săculeți pentru depozitarea lor, dar și la etapa de marketing a lor – etichete, slogane de promovarea a lor, stabilirea unui preț și atragerea „clienților”. Aceasta este o serie de activități care pot fi făcute separat fiecare, dar dacă le faci pe toate, ai realizat proiectul – Au buruienile valoare.

Mai multe detalii

Pasul 1. Aprovizionare: ai nevoie de 4 rigle de cherestea de aproximativ 5.6 cm înălțime, de 8 cuie mai mari (pentru fiecare cadru de lemn care reprezintă un etaj al uscătorului de plante), plasă sau pânză rară (care se capsează pe cadrul de lemn). Mai aveți nevoie de o riglă, un fierăstrău, un ciocan, un capsator lemn sau cuie mai mici.

Pasul 2. Măsuri de siguranță: nu lucra fără mănuși, atenție la degete, atenție la colegi, solicitați ajutorul adulților pentru tăiat cu fierăstrăul.

Pasul 3. Măsoară, marchează și taie riglele de cherestea, în segmente de 60 de cm pentru cadre și în segmente de 5 cm pentru piciorușe

Pasul 4. Montează cadrul de lemn, fixându-l cu cuiele mari.

Pasul 5. Taie plasa la dimensiunea de 65 de cm lungime și lățime. Fixează plasa peste cadrul de lemn iar marginile se îndoaie și se capsează pe exteriorul laturilor cadrului de lemn

Pasul 6. Montează 4 piciorușe de lemn pe cadrele de lemn poziționate la bază, fără de care aerul nu circulă și plantele nu se uscă.

Pasul 7: Odată suportul confecționat, poți personaliza prin desenare cu creioane colorate cadrul de lemn. Poți să vezi toți pașii pentru confecționarea suportului de uscare a plantelor în materialul video.

VIDEO realizarea patului de uscare a plantelor

Fă o poză cadrului făcut de tine și salveaz-o într-un folder online.

Natură și grădinăritMediu50 de minute

Linkuri utile:

Seria „Au buruienile valoare” a fost dezvoltată cu sprijinul IncrEdible România.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.