Culege plante cu proprietăți medicinale
Omul a avut întotdeauna o relație strânsă cu lumea vegetală. A inclus plantele în alimentația sa fiindcă îi este imposibil să se hrănească doar cu produse animale și în plus, a învățat să folosească anumite plante ca să prevină sau să își trateze bolile. Explorarea plantelor din jurul comunității este o temă bogată dar tot mai puțin cunoscută în ultima perioadă așa că te invităm într-o incursiune în lumea lor: de la drumeții de identificare a plantelor, la culegerea celor care au proprietăți curative, la confecționarea de uscătoare, la realizare de săculeți pentru depozitarea lor, dar și la etapa de marketing a lor – etichete, slogane de promovarea a lor, stabilirea unui preț și atragerea „clienților”.
Aceasta este o serie de activități care pot fi făcute separat fiecare, dar dacă le faci pe toate, ai realizat proiectul – Au buruienile valoare.
Mai multe detalii
Ia 2-3 pungi de hârtie. Asigură-te că plantele nu vor fi amestecate între ele în punguțele de hârtie. Așadar, culegem doar mentă într-o pungă, doar urzică în o altă pungă și nu le amestecăm.
Ghidul culegătorului responsabil Așa cum copacii din pădure pot fi valorificați pentru un trai mai bun în sat, așa și plantele din flora spontană pot fi valorificate pentru un trai mai bun în sat. Dar, așa cum copacii dispar de la an la an, dacă tăiem în mod iresponsabil, așa și plantele dispar de la an la an dacă culegem în mod iresponsabil. Dacă vrem să trăim bine din plante și acum și peste doi ani și peste patru ani și peste zece ani, atunci trebuie să culegem cu respect și responsabilitate.
Când culegi?
Nu se culege în condiții de umiditate (deci nu culegem înainte de ora zece, pentru ca roua să se evapore, respectiv nu culegem dacă a plouat recent sau dacă plouă în prezent). Nu se culege pe vreme rece. Nu se culege de lângă drumuri sau șosele, ci de la minim 50 m distanță.
De unde culegi?
Nu culege plante din locuri poluate precum marginile străzilor, vecinătatea fermelor, vecinătatea parcurilor, vecinătatea fabricilor, vecinătatea deșeurilor. Nu culege plantele din locuri în care sunt răzlețe ci din locuri în care sunt abundente.
Cât culegi?
Culege nu mai mult de 5% dintr-un pâlc de plante. Nu culege mai mult decât știi că poți usca, deci folosește dimensiunea suportului tău de uscat plante ca reper.
Ce culegi?
Culege doar părțile care-ți trebuie (nu smulge întreaga plantă, dacă ție îți trebuie doar florile, sau doar frunzele). Culege doar organele mature (dacă sunt premature – boboci în loc de flori – sau tardive – flori uscate în loc de flori vibrante) vei pierde proprietățile pe care le cauți în aceste plante.
Culege plante sănătoase, care nu sunt invadate de insecte, nu sunt bolnave, nu sunt uscate.
Bine de știut: Consultă paletarul și dacă totuși mai ai dubii, folosește aplicația (PlantNet)/ Întreabă pe cineva care pricepe și nu culege plante pe care nu le cunoașteți. Unele plante seamănă foarte mult între ele, și pot fi otrăvitoare.
Fă poze în drumeția ta. Încarcă materialele doveditoare într-un folder online sau descrie experiența într-un caiet-jurnal.
Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.