loader image
Culori naturale din portul popular
Handuc Gabriela-Denisa / Bîra, Neamț
Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Culorile de bază ale costumului tradițional sunt albul, care reprezintă fondul, roșul și negrul. Dar, în funcție de zonă etnografică și subzonă etnografică, întâlnim și alte culori care potențează și îmbogățesc frumusețea straielor țărănești.

Tonurile acestor culori erau mai estompate decât cele cu care suntem asaltați acum, pentru că vopsirea fibrelor cu care se țeseau costumele și vopsirea firelor cu care se coseau costumele se făcea de mână, în casă, cu zemuri vegetale. Asta pentru că țăranul avea o conexiune intimă cu natura. O cunoștea. O înțelegea. O aprecia. O valorifica – în cele mai ingenioase moduri.

Vizionează video-ul explicativ ca să vezi din ce plante și ce parte a lor era folosită pentru a obține culorile naturale care se regăsesc pe ia tradițională. Misiunea aceasta te va duce în zona de cunoaștere și înțelegere a culorilor folosite în portul popular.

Pasul 1: Discută cu bunica, cu vecina, persoana care te ajută în aceste misiuni despre portul popular, despre culorile specifice portului tradițional din satul tău și întreab-o din ce plante și din ce părți ale acestora se obțin. Din rădăcini? Din frunze? Din flori? Din fructe? Din scoarță? Scrie răspunsurile în caietul-jurnal.

Pasul 2: Acum că te-ai lămurit din ce se obține culoarea ta preferată, cere o pânză veche sau un cearșaf vechi ce nu-i mai trebuie. Sub îndrumarea și supervizarea persoanei care te ghidează, pune-te pe vopsit. Dacă sezonul în care te afli nu-ți permite să culegi plantele de care ai nevoie (de ex. poate că frunze uscate de urzică sau frunze uscate de ceapă vei găsi tot timpul anului, dar flori de păpădie doar primăvara și vara, iar fructe de măceșe doar toamna și iarna), schimbă culoarea astfel încât să ai acces la ingredientele necesare în obținerea ei.

Pasul 3. Odată finalizat procesul și uscat materialul, fă-i o poză mândră.

Încarcă într-un folder online poza cu materialul vosit de tine sau păsteaz-o într-un caiet-jurnal.
[categories]

Linkuri utile:

Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.