loader image

Deschide noi orizonturi copiilor din școala ta!

Cum ar fi să aliniezi obiectivele de învățare ale școlii rurale la perspectivele de dezvoltare ale tinerilor din zona lor? Cum ar fi să te uiți la ceea ce poate fi făcut într-o comunitate, uitându-te și folosind oportunități și resurse și nu pornind de la probleme?

Oferă-le elevilor tăi învățare relevantă, prin participarea la Clubul Meseriilor Rurale!

Un exemplu care ne inspiră:

Copiii reuniți, la Rășinari, în clubul de inițiativă comunitară pentru tineri coordonat de profesoarele Ileana Dămean și Alexandra Bega, au lansat, în 2018, broșura „Circuitul stânelor păstorești din Munții Cindrel”. Iar în decembrie 2020 au fost vedetele unei gale neobișnuite, organizată pe Zoom: primul lor proiect în folosul comunității a fost considerat cel mai bun dintre 22 de propuneri venite din șase țări – Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, România, Serbia și Slovacia. Născut din ideea de a valorifica una dintre cele mai vechi și mai frumoase îndeletniciri ale locuitorilor Rășinariului, păstoritul, proiectul lor rămâne și acum unic în țară și este motiv de mândrie pentru rășineni.

Ce aduce un Club al Meseriilor Rurale la tine în clasă sau în școală?

Dă ”viață” școlii, completând constant posibilitățile de dezvoltare pentru cei mici.

Aduce relevanță învățării în școală - elevii sunt mai motivați atunci când știu că au ales să facă o broșură sau un site de prezentare a unui obiectiv turistic pentru care au de învățat și folosit limbă și comunicare, istorie și geografie locală, tehnologie, IT.

Face orientare în carieră - tineri înțeleg valoarea unor meserii care, chiar dacă nu sunt larg răspândite, au cerere și apreciere pe piața muncii.

Crește vizibilitatea și atractivitatea școlii pe plan local sau chiar regional. Suveniruri create de copii, șezători organizate ca pe vremuri dar cu transmitere pe canale de socializare, prezentări noi ale unor obiective turistice, sunt aduse în comunitate și pentru comunitate de către un Club de Meserii Rurale.

Diversifică sursele de finanțare pentru activitățile cu elevii. Noi Orizonturi vă pune la dispoziție o serie de premii pentru implementarea proiectele propuse iar de cele mai multe ori, anvergura antreprenorială a activităților aduce donații și sponsorizări de la membrii comunității sau turiști.

Alătură-te comunităților în care elevii învață despre tradiții, natură, gastronomie sau obiective turistice din comuna lor și se pregătesc pentru viitor. Îți propunem instrumente și sprijin care să te ajute să îți implice elevii în activități de învățare experiențiale, fie la clasă, fie după orele de școală. 

Esti Profesor?
Cum poți să te implici:

E

Folosește resursele pentru a planifica activități la ore, cu clasa ta

E

Conectează copiii cu specialiști, personalități de la care au ce învăța.

E

Fii lider îndrumător pentru un club extrașcolar: folosește resursele disponibile pe Clubul Meseriilor Rurale și implică-ți copiii în activități de descoperire și valorizare a patrimoniului local.

Atunci când un profesor își asumă să ancoreze învățarea în realitate, rezultatele sunt spectaculoase și se văd imediat.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.