loader image

Deschide noi orizonturi copiilor din comunitatea ta!

Implicarea bibliotecarilor, a preoților sau preoteselor, a membrilor de ONG în educația copiilor se întâmplă firesc, în comunitățile rurale. Mesajul acesta este pentru voi!

Vă așteptăm în Clubul Meseriilor Rurale!

Un exemplu care ne inspiră

Biblioteca din Bâra, jud Neamț, a fost tot timpul un spațiu de învățare, joc și muncă pentru copiii comunei. Sub bagheta bibliotecarei Mimi Gherasim au loc, tot timpul, activități care depășesc cadrul obișnuit al unei biblioteci, așa cum era pe vremuri: acum la bibliotecă se fac activități cu mame și bebeluși, programare 3D, ateliere de educație pentru sănătate. Mimi și-a luat un ajutor important, pe învățătoarea Loredana Petraru și au devenit în 2018 liderii clubului de inițiativă comunitară pentru tineri, Green Family. De atunci, copiii au editat o carte de bucate cu rețete tradiționale, au învățat chiar să facă mâncăruri cu rețetele de acolo, să organizeze șezători la care participă toată comuna și chiar să își înscrie de două ori satul în competiția Sat European de Tineret.

Ce aduce un Club al Meseriilor Rurale la tine în comunitate?

Dă ”viață” bibliotecii, parohiei, centrului local, completând constant posibilitățile de dezvoltare, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.

Pune “răsaduri” și crește rădăcini puternice și sănătoase. Când copiii petrec timp descoperind și punând în valoare comorile pe care le au în satul natal, devin mândri de ceea ce au acasă

Crește meseriași - tineri care înțeleg valoarea unor meserii care, chiar dacă nu sunt larg răspândite, au cerere și apreciere pe piața muncii.

Crește vizibilitatea și atractivitatea bibliotecii sau parohiei sau centrului pe plan local sau chiar regional. Suveniruri create de copii, șezători organizate ca pe vremuri dar cu transmitere pe canale de socializare, prezentări noi ale unor obiective turistice, sunt produse posibile ale unui Club de Meserii Rurale.

Diversifică sursele de finanțare pentru activitățile cu elevii. Noi Orizonturi vă pune la dispoziție o serie de premii pentru implementarea proiectele propuse iar de cele mai multe ori, anvergura antreprenorială a activităților aduce donații și sponsorizări de la membrii comunității sau turiști.

Alătură-te comunităților în care elevii învață despre tradiții, natură, gastronomie sau obiective turistice din comuna lor și se pregătesc pentru viitor.

Esti bibliotecar, preot sau membru ONG?
Cum poți să te implici:

E

Asigură un spațiu accesibil și primitor pentru activități

E

Conectează copiii cu specialiști, personalități de la care au ce învăța

E

Fii lider îndrumător pentru un club extrașcolar: folosește resursele disponibile pe Clubul Meseriilor Rurale și implică-ți copiii în activități de descoperire și valorizare a patrimoniului local.

Atunci când alți actori din comunitate se implică în educația copiilor, sediile lor devin clase pentru educație non-formală, complementară școlii, pe tot parcursul anului, pe tot parcursul vieții.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.