loader image

De azi, sunt ucenic/ucenică

Ruși, Sibiu / brățări din piele la Muzeul Astra

Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Ucenicia era și este esențială pentru deprinderea unor tehnici de cusut manual. Cu mulți ani în urmă anii de ucenicie, din diferite bresle, erau efectuați la mai mulți meșteri, urmând apoi o examinare după care ucenicul putea să devină calfă – un grad care spunea că te poți descurca singur.
Doar petrecând timp cu femeile pricepute din sat, învățând de la femeile pricepute din sat, furând de la femeile pricepute din sat, vei stăpâni tehnica cusutului.

Această misiune este una care vă va face să călătoriți puțin în timp.

Identifică o persoana capabilă și dispusă să te îndrume, și încheie un contract de ucenicie cu aceasta. Nu te panica. Nu este formal. Dar este un angajament cât se poate de serios, de ambele părți. Veți scrie în contract de câte ori pe săptămâna veți face ucenicie și până când.

Vizitează constant meșterul și lucrează alături, făcând ceea ce te îndrumă el.

De azi, ești ucenic/ucenică!

Fă poză ce îndrumătorul tău într-un folder online și notează datele în care ai fost în ucenicie și ce ai făcut de fiecare dată în caietul-jurnal.

[categories]
Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.