loader image
Descoperă cuvinte vechi, uitate
Tamás Ilyés / Corbu, Harghita

Comunitatea, grupul de oameni cu interese, credinţe sau norme de viaţă comune, are un rol esenţial în existenţa fiecăruia dintre noi. Ca urmare, este foarte important să cunoaştem comunitatea în care trăim, să-i descoperim comorile şi să le facem cunoscute şi altora.

O metodă extrem de atractivă de cunoaştere a comunităţii este vânătoarea de comori, adică parcurgerea unor puncte de control, pentru a descoperi patrimoniul cultural local. Participând la vânătoare vă veţi distra învăţând despre comunitatea voastră, veţi descoperi şi veţi promova comorile comunităţii, adică oamenii valoroşi, produsele şi serviciile autentice ale acesteia, veţi face fotografii, video-uri, veţi crea galerii audio-video virtuale, veţi explora comunitatea folosindu-vă toate simţurile (vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gustativ).

Vânătoarea pe care v-o propunem are 10 puncte de control şi pentru a le parcurge, puteţi face echipe de câte 2 membri, fiecărei echipe revenindu-i câte un punct de control. Puteţi parcurge câte de puncte de control doriţi, iar, în cazul în care le parcurgeţi pe toate, veţi realiza proiectul Vânătoarea de comori.

Mai multe detalii
Cuvintele din limba română sunt foarte jucăuşe şi, chiar dacă denumesc aceeaşi realitate sau acelaşi obiect, au forme diferite, în funcţie de regiunea, de zona în care sunt folosite.

Povestiţi cu bunicii voştri sau cu oamenii mai în vârstă din localitatea voastră şi rugaţi-i să vă spună, cel puțin, trei cuvinte care se folosesc doar în zona voastră (regionalisme) și daţi câte un sinonim al lor, pentru a le înțelege orice român, indiferent de regiunea în care locuieşte.

Faceţi apoi o înregistrare audio-video în care să arătaţi realitatea denumită (obiect, animal, plantă, aliment etc.) de acel cuvânt şi să îi şi rostiţi denumirea, cu accentul specific zonei voastre!

Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau scrieți cuvintele într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria „Vânătoarea de comori” a fost dezvoltată în cadrul proiectului GreenIMPACT și folosită ulterior de peste 30 de profesori și învățători în VIAȚA la țară, sezonul de iarnă, cu PEPCO România.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.