loader image
Descoperă legenda/povestea întemeierii localităţii

Comunitatea, grupul de oameni cu interese, credinţe sau norme de viaţă comune, are un rol esenţial în existenţa fiecăruia dintre noi. Ca urmare, este foarte important să cunoaştem comunitatea în care trăim, să-i descoperim comorile şi să le facem cunoscute şi altora.

O metodă extrem de atractivă de cunoaştere a comunităţii este vânătoarea de comori, adică parcurgerea unor puncte de control, pentru a descoperi patrimoniul cultural local. Participând la vânătoare vă veţi distra învăţând despre comunitatea voastră, veţi descoperi şi veţi promova comorile comunităţii, adică oamenii valoroşi, produsele şi serviciile autentice ale acesteia, veţi face fotografii, video-uri, veţi crea galerii audio-video virtuale, veţi explora comunitatea folosindu-vă toate simţurile (vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gustativ).

Vânătoarea pe care v-o propunem are 10 puncte de control şi pentru a le parcurge, puteţi face echipe de câte 2 membri, fiecărei echipe revenindu-i câte un punct de control. Puteţi parcurge câte de puncte de control doriţi, iar, în cazul în care le parcurgeţi pe toate, veţi realiza proiectul Vânătoarea de comori.

Mai multe detalii

Se ştie că fiecare om are povestea lui, poveste care este fie descoperită de cei din jur, fie spusă de omul în cauză. Se ştie, de asemenea, că şi locurile au povestea/legenda lor, poveste/legendă care se lasă descoperită, mai greu sau mai uşor, şi prin intermediul oamenilor.

În această activitate, provocarea este să faceţi tot ce puteţi pentru a afla o poveste/o legendă legată de întemeierea localității voastre: 

– deschideți subiectul la școală, la orele de istorie, română, geografie, dirigenție

– vizitați muzeul sau biblioteca locală și cereți monografia localității

– stați de vorbă cu bunicii, persoanele mai în vârstă

– scrieți un email la biblioteca județeană sau la muzeele din orașul reședință de județ  

După ce aflaţi povestea/legenda, faceţi o fotografie sau o animaţie scurtă (gif) care să redea aspecte legate de povestea/legenda descoperită. 

Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau scrieți povestea sau legenda într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria „Vânătoarea de comori” a fost dezvoltată în cadrul proiectului GreenIMPACT și folosită ulterior de peste 30 de profesori și învățători în VIAȚA la țară, sezonul de iarnă, cu PEPCO România.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.