loader image
Din ce este format costumul popular
Năsui Denis Florin / Pomul vieții, evidențiat de floare, frunză și fructe
Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii
Urmărește video-ul explicativ în care sunt prezentate părțile componente ale portului popular. Desenează într-un caiet un corp de femeie și unul de bărbat.

Întreabă-ți bunica, o mătușă sau o vecină mai în vârstă din ce piese este compus portul de femei și portul de bărbați, la tine-n sat.

Ce purtau femeile în partea de jos (ex: sub poale, peste zadii – precum în clip), ce purtau femeile în partea de sus (ex: sub cămașă, peste cheptar – precum în clip), ce purtau femeile pe cap? Ce purtau bărbații în partea de jos (ex: sub ițari – precum în clip), ce purtau bărbații în partea de sus (ex: sub cămașă, peste chimir – precum în clip), ce purtau bărbații pe cap?

Trece pe desenul tău din caiet toate denumirile pe care ți le spune bunica. Cu cât mai multe, cu cât mai vechi, și cu cât mai specifice satului tău, cu atât mai bine. Desenul tău completat este dovada îndeplinirii misiunii „Din ce este format costumul popular”

Încarcă într-un folder online poza cu desenul tău sau păstează desenul într-un caiet-jurnal.
[categories]
Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.