loader image
Fenomene naturale

Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cea mai mare parte în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia. Natura este fermecătoare dacă știm să o ascultăm, să o vedem, să ne lăsăm îmbrățișați de liniștea și splendoarea ei, în orice anotimp, în orice zonă a țării. Nu trebuie să călătorim prea departe, nu trebuie să căutăm obiecte spectaculoase, trebuie doar să ne punem “ochelarii” și predispoziția potrivită.

Activitatea face parte dintr-o serie de activități dedicate reconectării cu natura – Împărtășim bucuria naturii.

Mai multe detalii
În această activitate, jucătorii trebuie să interpreteze diverse fenomene naturale, în echipe, aceste fenomene naturale fiind dezvăluite de jucătorii echipelor adverse. Scopul activității este înțelegerea fenomenelor naturale și modul lor de manifestare, precum și conștientizarea unor probleme de mediu. Activitatea este una de grup și necesită un facilitator care să ghideze elevii.

Grupul este împărțit în mod creativ în echipe relativ egale ca număr de membri, pentru a asigura fair-play-ul și corectitudinea, de preferat, de la 5 membri în sus pentru fiecare echipă.

Facilitatorul (sau unul dintre copii) va pregăti bilete pe care va scrie câte un fenomen natural ( de exemplu: eclipsă de soare, tornadă, erupție vulcanică, viitură, avalanșă etc.).

Fiecare echipă va alege un bilet, fără a vedea ceilalți participanți din celelalte echipe ce scrie pe el. După alegerea biletului, echipele își vor găsi un spațiu personal, cât mai ferit de privirile celorlalți, vor afla fenomenul natural de pe bilet și apoi vor avea 10 minute la dispoziție să găsească o strategie de reprezentare cât mai elocventă a fenomenului primit.

După încheierea timpului de pregătire, echipele pot trage la sorți ordinea în care vor reprezenta fenomenul natural, în fața celorlalți. Apoi, toate echipele se vor deplasa în spațiul echipei ce va reprezenta. Fiecare echipă va avea 2 minute să ”joace” cât mai fidel fenomenul, fără a fi întrerupți, iar, după încheierea celor 2 minute, echipele care au asistat trebuie să precizeze fenomenul reprezentat. Fiecare echipă care a precizat corect fenomenul reprezentat va primi 1 punct. Apoi, se trece la următoarea reprezentare și tot așa, până la ultima echipă. Va câștiga echipa care acumulează cele mai multe puncte. De precizat că este obligatoriu ca fiecare membru al echipei să participe la fenomenul reprezentat. De asemenea, jocul se poate desfășura atât ziua, cât și seara/noaptea (la foc de tabară), afară sau înăuntru (de preferat afară), vârsta participanților poate fi de la 7 ani în sus, iar acest joc nu necesită materiale suplimentare. Numărul maxim recomandat de participanți într-o echipă este de 12, pentru că mai mulți ar face ca unii să rămână fără rol în reprezentare. De asemenea, ar fi de preferat ca facilitatorul să se asigure că există, în fiecare grup, un membru cu cunoștințe solide despre natură, în caz că e nevoie de înțelegerea fenomenului natural.

Încarcă materialele doveditoare într-un folder online sau descrie experiența într-un caiet-jurnal.

[categories]

Seria “Împărtășim bucuria naturii” este inspirată de cartea cu aceeași nume, scrisă de Joseph Cornell și tradusă în limba română de Asociația Mioritics.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.