loader image

Intervievează o femeie din satul tău

Proiect Green IMPACT Breb
Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Am învățat noi câte una-alta despre port, până acum. Dar nici că putem merge mai departe fără să ne asigurăm că am stors de la femeile pricepute într-ale cusutului tot ce știu despre port. Ce vom face cu informația? Vom spune povești. Pe care fie le vom introduce în caietul de semne și povești, fie le vom spune pentru a face mai atractive produsele cusute, fie le vom spune pentru a face mai savuroase șezătorile organizate.

Pasul 1: Parcurge ghidul de interviu. Reformulează întrebări. Elimină întrebări. Adaugă întrebări. După cum crezi de cuviință. Nu uita, scopul este să afli cât de multe despre portul tradițional, inclusiv povești cu și despre straiele locului.

Pasul 2: Vorbește cu membrii cheie ai comunității, pentru a te îndruma înspre una dintre aceste femei pricepute într-ale cusutului.

Pasul 3: Vorbește cu persoana în cauză (de ți se permite, înregistrează interviul,).

Pasul 4: Extrage, din informațiile obținute, ceva ce te-a marcat pe tine. Ceva trist. Ceva caraghios. Ceva cu rost.

Pasul 5: Oferă credit persoanei intervievate. Cu permisiunea ei, desigur, împărtășește cu noi cum se numește și câți ani are. Transcrie în caietul-jurnal interviul.

Încarcă într-un folder online interviul sau păstrează notițele în caietul-jurnal.

Port popularTradiții și obiceiuriMediuJumătate de ziFără facilitare
Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.