La Rășinari, cocoșii cântă de mici
Clubul a fost înființat în ianuarie 2018, iar la început de iulie copiii lansau primul proiect făcut în folosul comunității: broșura „Circuitul stânelor păstorești din Munții Cindrel”, care spunea povestea păstorilor din zonă și conținea cântece păstorești, preluate din celebra lucrare „Nunta ciobănească”, rețete culinare păstorești din zonă, și o hartă a stânelor ce pot fi vizitate și care ofereau turiștilor posibilitatea de a lua parte la activități specifice, de a degusta produse tradiționale, de a descoperi viața la stână cu toate frumusețile, dar și greutățile ei. „Este un proiect unic în țară, născut din ideea de a valorifica una dintre cele mai vechi și mai frumoase îndeletniciri ale locuitorilor Rășinariului, păstoritul”, spuneau atunci membri clubului, în invitația la lansare.
Reacțiile de apreciere pe care le-au primit atunci i-au încurajat pe copii să planifice și alte proiecte. Unul dintre ele, „Azi la noi e sezătoare”, organizat cu scopul de a promova tradiții, obiceiuri și meșteșuguri, a ajuns chiar la ediția a doua, în februarie 2020, înainte de declararea pandemiei de coronavirus.
Însă copiii nu s-au lăsat nici în pandemie. Astfel, în octombrie 2020, au lansat un joc virtual de explorare a localității natale, pe care l-au numit „Deschide porţile spre legende răşinărene”. Scopul principal al proiectului a fost și de această dată promovarea valorilor culturale cu care atât tinerii, cât şi restul locuitorilor comunei Rășinari se mândresc. Practic, o dată cu lansarea acestui joc, oricine ajunge în Rășinari poate face un tur mai altfel al localității, cu respectarea regulilor de distanțare, dacă descarcă gratuit aplicația Questo pe telefonul mobil.
„Promovarea comorilor locale este principalul scop al acestor tineri. Împreună cu profesorii care îi îndrumă zilnic în demersurile lor, copiii au decis că e momentul să se adapteze vremurilor fie şi când vine vorba despre farmecul şi naturaleţea unui sat tradiţional românesc. Nu-şi pierde cu nimic din tradiţionalul său Răşinariul dacă promovarea sa în rândul turiştilor se realizează şi prin mijloace moderne, din contră, este cu atât mai atractiv cu cât se îmbină plăcut tradiţionalul cu modernul”, spune la momentul respectiv Ileana Dămean.
Articol realizat de Elena Nicolae