Comuna Moldovenești din județul Cluj a fost una dintre cele mai impresionante cetăți transilvănene de la începuturile Evului Mediu, fiind apărată atât de un val de pământ de mari dimensiuni, cât și de un zid de piatră cu o grosime de 1,20 de metri, ridicat pe coama acestuia. Potrivit arheologilor, cetatea a fost părăsită la mijlocul secolului al XIII-lea, o parte din pietrele zidurilor fiind reutilizate la clădirea bisericii unitariene, iar o parte la casele satului.
Printre cele mai frumoase puncte de interes din Moldovenești se numără castelul Jósika, monument istoric construit în stil baroc, care a aparținut baronului Andor Jósika, iar dintre lăcașurile de cult se remarcă biserica unitariană din Plăiești (sec. XIII), care are tavanul ornat cu 166 de casete cu motive florale.
Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.
Misiunea aceasta este despre găsirea obiectivelor turistice din satul tău.
Pasul 1. Descarcă fișa de la pagina 30 din cartea România Remarcabilă pentru copii și părinți și urmează indicațiile de la provocările 1 și 2.
Pasul 2. Vizitează bisericile din satul tău și fotografiază, sau desenează elementele decorative care îți plac cel mai mult.
Pasul 3. Întreabă-ți părinții, bunicii, învățătorul, sau profesorul care sunt obiectivele turistice din satul tău și încearcă să le afli povestea.
Pasul 4. Scrie într-un jurnal toate poveștile interesante pe care le afli despre satul tău și împărtășește-le cu prietenii tăi, sau cu turiștii care vin în vizită.
Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.
Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.