loader image
Obiceiuri locale legate de mărțișor
Photo credits Jan Kahánek
Primăvara aduce cu sine un buchet de sărbători, care mai de care mai deosebite și pline de semnificație.

Odată cu creșterea temperaturilor și topirea zăpezii, pământul se dezgolește de haina grea de nea care l-a acoperit până acum și lasă loc ghioceilor să apară.
Și cum prea bine știm, tot la sosirea primăverii se serbează și Mărțișorul. Un obicei vechi, comun cu alte popoare învecinate, dar a cărui origine nu se cunoaște încă cu certitudine. Cutume de tot felul sunt legate de această sărbătoare, variate de la o zonă la alta. Baba Dochia este și ea implicată, iar ziua nașterii tale poate vesti cum îți va fi întregul an. Suna interesant, nu-i așa?

Haideți să descoperim ce obiceiuri specfice ascunde începutul primăverii în țara noastră.

Mai multe detalii
În fiecare zonă a României sunt tot felul de tradiții și obiceiuri legate de Mărțișor. Dacă în general băieții oferă mărțișoare în dar, să știți că sunt comunități în care fetele le oferă băieților mărțișoare. Vă invit și pe voi să descoperiți care sunt tradițiile specifice zonei voastre legate de această frumoasă sărbătoare.

Așadar, haideți din nou să ”descoasem” comunitatea și să descoperim ce este specific satului nostru. Iată ce ai de făcut:

1. Pentru această provocare ai nevoie de 1 caiet și un instrument de scris. Asigură-te că le ai în posesie încă de la început.

2. Mergi în sat și întreabă printre săteni care sunt obiceiurile locale legate de Mărțișor?!?

3. Notează răspunsurile obținute pe caiet.

4. Realizează o fotografie cu un obicei descoperit.

Păstrează fotografia și încarc-o într-un folder online.
[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.