loader image
Oțetul meu făcut acasă
Gătitul a fost întotdeauna una dintre activitățile care au atras cât mai mulți adepți ai rezultatelor acestora: bunătăți de fel și fel. De aceea, nu ne vom opri nici noi din a-i acorda atenție necontenită.

Știm că vă place să vă provocați papilele gustative, dar și nouă ne place să vă provocăm în a crea compuși simpli ori rețete, de bază sau cât mai complexe. Uneori trebuie să aprofundăm un proces gastronomic descoperind chiar apariția ingredientelor care îl compun, alteori îi adăugăm un sos sau un ingredient special pentru a îl face cât mai autentic și adaptat local.

Despre toate aceste aspecte inedite vor fi provocările următoare.
Haideți cu noi să descoperim complexitatea lucrurilor simple.

Mai multe detalii
De obicei îl cumpărăm direct din magazin, însă oțetul nu a fost întotdeauna un produs cumpărat, ci se obișnuia să se prepare în casă. Aceasta va fi provocarea ta actuală.

Știm cu toții că merele se tot strâng și nu reușim să le mâncăm pe cât de repede ne-am dori, iar uneori încep să se strice în beci sau în locurile în care le depozităm. Haide să salvăm o parte din merele bine coapte. Ar fi păcat să nu le valorificăm.

Pași de făcut:
1. Alege 2 kg de mere bine coapte. Poți curăța și merele care au început să se strice și să le folosești acum. Dă merele pe răzătoare, cu tot cu coajă.
2. Pune merele într-un vas de sticlă pe care l-ai spălat bine anterior. Preferabil ar fi să fie un borcan mai mare.
3. Adaugă 2 kg de apă și 100 g de zahăr.
4. Acoperă vasul cu o pânză de tifon (pune-o în mai multe straturi) și leagă-l la gât cu un elastic.
5. Lăsă să fermenteze timp de 10-14 zile (la temperatură de minim 21 grade), perioadă în care amestecă zilnic conținutul din borcan pentru a asigura o uniformizare.
5. Când vei sesiza că procesul de fermentație se oprește ( între ziua 12 și 14), strecoară merele printr-un prosop curat, presându-l pentru a scoate cât mai mult conținut lichid.
6. Cântărește lichidul obținut și mai adăugă în acesta câte 50 g de miere pentru fiecare litru obținut, amestecând până la dizolvare.
7. Acoperă iar vasul de sticlă în care ai depozitat lichidul, folosind tot un tifon împăturit.
8. Lăsă la fermentat timp de 40 – 60 zile, la temperatură de cel puțin 21 de grade.
9. Vei remarca că la suprafața lichidului va apărea ciuperca oțetului. Când aceasta se lasă la fund, oțetul este gata.
10. Strecoară lichidul printr-un tifon fin și pune-l în vase de sticlă, închise cu capac, dar nu ermetic.Vasele trebuie să fie bine spălate, poate chiar fierte în avans.
11. După un timp, lichidul se va limpezi. Oțetul tău este gata de consumat. Va mai face o pojghiță din când în când și poate va lăsa sedimente. Este normal. Curăță lichidul și folosește-l în continuarea.
Condiții de păstrare: la temperatura camerei (în debara), fără închidere ermetică.

Fă o fotografie cu oțetul tău și păstreaz-o într-un folder online.

[categories]

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.