loader image

Povestea unei ii

Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

În fiecare comunitate vie, cu suflet, există o mână de femei mai pricepute într-ale cusutului. Sunt șanse mari ca ele să fie în vârstă, foarte în vârstă chiar. Dacă tainele cunoscute de ele nu au fost transmise copiilor sau nepoților, atunci ele vor fi date uitării curând.
Trebuie deci să ajungi la ele degrabă și să documentezi povestea unei ii pe care au purtat-o sau chiar au cusut-o. Nu te lăsa păcălit de ridurile adânci. Ochii lor au văzut multe. Mâinile lor au meșterit multe.

În această misiune va trebui să documentezi (să scrii) povestea uneia dintre iile sau semnele cusute de aceste femei dar într-un fel în care să introducă cititorul în perioada în care ia a fost cusută și purtată, a personajului principal, a unor fapte petrecute acum mulți ani.

Pasul 1: Împarte o bucată de hârtie în treimi (așa cum ai plia o scrisoare pentru a o pune într-un plic). În partea de sus a treimilor, scrie ÎNCEPUT- CUPRINS – ÎNCHEIERE. Acesta este un storyboard.
Pasul 2: Pornește un cronometru pentru 10 minute pentru a-ți schița povestea în cele trei cadre. Poți să și desenezi, dacă așa îți vin ideile mai repede.
Atunci când faci storyboardul, gândește-te la următoarele întrebări:
• Care este singura idee care vreau să rămână în amintirea celui care citește?
• Cum vreau să încep și să închei povestea pentru a asigura plăcerea descoperirii personajelor?
• Care este succesiunea logică de evenimente de la începutul până la sfârșitul poveștii?
Pasul 3. După ce ai schița, poți să te apuci de scris, pe o foaie de hârtie A4 sau direct în caietul-jurnal. Folosește din când în când modul de vorbire așa cum l-a folosit doamna care ți-a oferit povestea iei. Nu reformula, ci pune în ghilimele, cu citat.

Pasul 4. Semnează povestea și dă credit – menționează numele persoanei de la care ai cules povestea. Cu permisiunea ei, oferă și informații despre vârsta ei, locul nașterii ei.

Fă poză cu storyboardul și povestea ta și încarcă-le într-un folder online sau păstrează notițele în caietul-jurnal.
[categories]
Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.