loader image

Poze vechi în format digital

Dancă Larisa Antonela / Anul:1970, sat Bîra, comuna Bîra, jud Neamț Familiile P. Mitescu și T. Olteanu Distingerea câtorva elemente din portul popular
Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Pe vremuri, pentru o fotografie, bunicii voștri trebuiau să apeleze la fotografi specializați. Costa. Mult. Motiv pt care făceau fotografii doar la ocazii speciale: hore, nunți, sărbători. Dar, întocmai pentru că erau ocazii speciale, își scoteau din lăzile de zestre straiele frumoase, cămășile bogate, cizmele lustruite.
Putem considera deci aceste fotografii ale bunicilor ca fotoreportaje ale portului tradițional. Dezavantajul? În timp, fotografiile analog se zgârie, se rup, se pătează, se îngălbenesc, se pierd. Haideți deci să le salvăm, scanându-le. Odată scanate, stopăm deteriorarea lor și evităm pierderea lor. Odată scanate, le putem analiza, le putem studia, precum am studia o enciclopedie a portului tradițional românesc.
Misiunea aceasta este de mare importanță!

Pasul 1: Cotrobăie după poze vechi cu părinții, bunicii, străbunicii – în port tradițional. Să fie minim două. Imposibil să nu găsești două poze vechi cu ai tăi dragi în port tradițional.

Pasul 2: Instalează-ți aplicația Photomyne (este compatibilă atât cu Android cât și cu iOS). Este gratuită timp de trei zile. Asigură-te că scanezi, editezi, salvezi, descrii și trimiți totul în ziua în care ți-ai instalat aplicația.

Pasul 3: Scanează pozele (conform instrucțiunilor din clip)

Insert clip

Pasul 4: Editează pozele (conform instrucțiunilor din clip)

Pasul 5: Salvează pozele (conform instrucțiunilor din clip).

Pasul 6: Dezinstalează aplicația repede repejor. Când salvezi fotografia în Photomyne este important să treci următoarele informații: anul în care a fost făcută fotografia locul în care a fost făcută fotografia (sat, comună, județ, locație) ocazia cu care a fost făcută fotografia numele celor care apar în fotografie și relația lor cu tine

Pasul 7. Acum că ai pozele salvate la tine pe computer, le poți duce la un studio de imprimat fotografii și să printezi câte exemplare dorești. Cu o ramă, vor fi cu siguranța un cadou deosebit pentru familia ta.

Încarcă într-un folder online pozele scanate sau păstează-le într-un caiet-jurnal.
[categories]

Linkuri utile:

Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.