Creșterea albinelor se practică încă din antichitate, mierea fiind considerată de multe popoare un adevărat elixir al vieții. Culoarea mierii poate fi galben-albă, aurie, galben-verzuie, roșiatică, maronie sau chiar neagră, după cum albinele au cules polenul din salcâm, rapiță, trifoi, brad sau alte flori. Tot așa, sunt diferite și aromele și beneficiile mierii pentru sănătatea noastră.
Comuna Vad din județul Cluj este renumită pentru albinărit, o îndeletnicire veche de peste 70 de ani, locuitorii comunei lăudându-se cu cel mai mare număr de familii de albine din județ.
Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.
Pasul 1. Colorează fagurele de la pagina 38 folosind o singură culoare pentru ceara care desparte celulele, iar pentru miere folosește mai multe nuanțe (galben pal, galben-auriu, galben roșiatic, maro, negru, portocaliu, roșu).
Pasul 2. Plantează cât mai multe flori în grădina ta. Acestea vor atrage albinele care vor veni să colecteze polenul. De asemenea, e foarte important să nu rupi florile sălbatice, acestea înfloresc mereu, ajutând albinele să găsească hrană mai ușor.
Pasul 3. Poți crea chiar și un „hotel” pentru albine sălbatice solitare și alte insecte polenizatoare: găurește un buștean cu găuri mici de aproximativ 1 cm, care pot adăposti aceste insecte. Nu uita nici de apă, oferă-le apă, însă numai curată!
Pasul 4. Desenează și colorează într-un jurnal toate florile pe care observi albine.
Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.
Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.