loader image

Prima broderie

Șezătoare Panaci, Sibiu
Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Creează propria broderie.

Resurse necesare: o bucată de etamină, ață, ac, foarfecă. Dacă nu ai un îndrumător atunci îți recomandăm să:
1. Studiază cu atenție colecția de semne cusute coordonată de Ioana Corduneanu.
2. Intră în grupul semne cusute unde poți cere ajutor celor peste 60.000 de membri care cos prima lor ie.

Alege semnul astfel încât să fie cât mai aproape de cele observate de tine că se găsesc în satul tău. Alege culorile potrivite. Taie o bucată de etamină de aproximativ 15X20 cm. Alături de îndrumătorul tău coase prima ta broderie.

Când este gata fă o poză.

Încarcă poza într-un folder online și păstrează broderia în caietul-jurnal.

[categories]

Linkuri utile:

Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.