Ecoturismul se axează pe experiența directă și personală în natură, se desfășoară în cea mai mare parte în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea ei, respectiv a caracteristicilor geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale acesteia. Natura este fermecătoare dacă știm să o ascultăm, să o vedem, să ne lăsăm îmbrățișați de liniștea și splendoarea ei, în orice anotimp, în orice zonă a țării. Nu trebuie să călătorim prea departe, nu trebuie să căutăm obiecte spectaculoase, trebuie doar să ne punem “ochelarii” și predispoziția potrivită.
Activitatea face parte dintr-o serie de activități dedicate reconectării cu natura – Împărtășim bucuria naturii,
Dacă ai putea crea propria ta pădure, cum ar arăta ea? Această activitate te ajută să se gândești la sustenabilitate și frumusețe, într-un spirit plin de imaginație. Ai nevoie de creioane colorate/carioci și de cartonașe/foaie albă A4.
Iată cum se face: îți imaginezi că deții un kilometru pătrat de pământ și ai posibilitatea să îți faci pădurea de vis, ideală. Pentru că pădurea ta trebuie să se susțină singură an după an, are nevoie de ingrediente precum: sol sănătos, aer, apă, lumina soarelui, arbori, ciuperci, bacterii, animale, culori etc.
Notează-ți pe foaie ingredientele pădurii, de exemplu, 100 de arbori tineri, 5 specii de ciuperci, 4 nuanțe de verde, 10 specii de păsări etc.,
Ei și acum desenează o pădure care nu este doar sustenabilă, ci și foarte frumoasă. În pădurea ta, pot fi păsări colorate, arbori bătrâni și tineri, oameni iubitori de pădure, ploi, curcubeie – adică orice dorești.
Prezintă desenul și explicațiile colegilor, la ora de desen, sau biologie, sau familiei sau o poți înrăma și dărui cuiva drag.
De asemenea, pentru o mai bună inspirație, îți recomandăm să realizezi această activitate în mijlocul unei păduri din apropierea locuinței tale. Pentru inspirație, accesează link-ul alăturat.
Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau folosește un caiet-jurnal pentru desen și notițe.
Seria “Împărtășim bucuria naturii” este inspirată de cartea cu aceeași nume, scrisă de Joseph Cornell și tradusă în limba română de Asociația Mioritics.
Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.