loader image
Simboluri locale în produse cusute
Corina Farczadi / Breb, Sibiu

Comunitatea, grupul de oameni cu interese, credinţe sau norme de viaţă comune, are un rol esenţial în existenţa fiecăruia dintre noi. Ca urmare, este foarte important să cunoaştem comunitatea în care trăim, să-i descoperim comorile şi să le facem cunoscute şi altora.

O metodă extrem de atractivă de cunoaştere a comunităţii este vânătoarea de comori, adică parcurgerea unor puncte de control, pentru a descoperi patrimoniul cultural local. Participând la vânătoare vă veţi distra învăţând despre comunitatea voastră, veţi descoperi şi veţi promova comorile comunităţii, adică oamenii valoroşi, produsele şi serviciile autentice ale acesteia, veţi face fotografii, video-uri, veţi crea galerii audio-video virtuale, veţi explora comunitatea folosindu-vă toate simţurile (vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gustativ).

Vânătoarea pe care v-o propunem are 10 puncte de control şi pentru a le parcurge, puteţi face echipe de câte 2 membri, fiecărei echipe revenindu-i câte un punct de control. Puteţi parcurge câte de puncte de control doriţi, iar, în cazul în care le parcurgeţi pe toate, veţi realiza proiectul Vânătoarea de comori.

Mai multe detalii
În ţara noastră costumul tradiţional este, în prezent, la loc de mare cinste, fie că este moştenit din generaţie în generaţie, fie că este recreat, în mod autentic. În fiecare zonă, pe costumele tradiționale există o anumită cusătură care spune o poveste.

Povestiţi cu bunicii, cu părinţii sau cu vecinii voştri şi găsiţi un costum tradiţional şi apoi aflaţi ce spun cusăturile de pe costumul respectiv! Care sunt culorile folosite şi ce semnifică acestea? Dar simbolurile?

Filmaţi ce vedeţi şi ce vi se spune.

Încărcaţi materialele doveditoare într-un folder online sau scrieți povestea costumului tradițional într-un caiet-jurnal.

Port popularTradiții și obiceiuriFoarte mareO ziFără facilitare

Linkuri utile:

Seria „Vânătoarea de comori” a fost dezvoltată în cadrul proiectului GreenIMPACT și folosită ulterior de peste 30 de profesori și învățători în VIAȚA la țară, sezonul de iarnă, cu PEPCO România.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.