loader image

Simboluri tipice la tine în sat

Budești, Călărași
Costumul popular este renumit în lume pentru frumusețea și diversitatea lui, atât în ceea ce privește croiul, pânza și firele folosite, cât si modelele de ornamentație și bogăția cromatică. Este atât de special încât La Blouse Roumaine, o organizație care este urmărită de sute de mii de persoane pentru că atrage atenția asupra valorii extraordinare a portului popular și a meșteșugurilor tradiționale, a pornit un proiect prin care România să devină o destinație de turism cultural textil. Să vină turiști special pentru a vedea și a avea experiențe legate de portul popular, vă imaginați?

Din păcate însă portul popular nu mai este folosit decât în puține comunități din România, iar și mai trist este că cuferele cu straiele bunicilor și străbunicelor sunt tot mai puține, se pierde o moștenire importantă.

Suita de misiuni pe care v-o propunem în această tematică, a portului popular, este inspirată și ghidată de două organizații care de peste 10 ani lucrează pentru a reda valoarea acestui element de patrimoniu cultural. Realizând activitățile vă alăturați practic mișcării naționale de salvgardare a portului popular.

Mai multe detalii

Semnele cusute pe ia tradițională spuneau o poveste, într-un limbaj care, deși al nostru, cu timpul ne-a devenit străin. Misiunea aceasta este despre a ne apropia, din nou, de acest limbaj. Semnele spun povești, dacă ai ochi să le vezi, urechi să le asculți și putință să înțelegi ce vezi și ce asculți. Semnele sunt un soi de alfabet cifrat. Imaginează-ți așa. Scenariul 1: Tu scrii un mesaj pe telefon, format din emoji-uri. Va putea decodifica bunica ce vroiai tu să spui? Scenariul 2: Bunica coase pe ie un mesaj format din semne. Vei putea decodifica tu ce vroia bunica să transmită? Vezi tu, în multe feluri, emoji-urile electronice și semnele cusute se asemuiesc.

Haide să descifrăm împreună semnele de pe costumul popular. Urmărește video-ul explicativ în care sunt prezentate părțile componente ale portului popular.

Pasul 1: Identifică unul dintre semnele pe care le-ai văzut în video într-o ie de acasă sau într-o ie de pe net. Despre ce semn este vorba? Notează-l în caietul-jurnal.

Pasul 2: Avem un nou pretext să faci o vizită persoanei resursă: Roag-o să-ți arate ia ei preferată. De pe ia cu pricina, roag-o să-ți arate semnul ei preferat. Apoi alege semnul tău preferat. Fă o poză de prim-plan celor două simboluri și notează în caietul-jurnal ce reprezintă ele.

Încarcă într-un folder online poza cu semnele de pe ia din zona ta sau păstează-le într-un caiet-jurnal.
[categories]
Seria „Port Popular” a fost realizată cu sprijinul La Blouse Roumain si Mandră Chic

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.