loader image

Sportul preferat

Fundata, Brașov

Comuna Fundata din județul Brașov este situată la o altitudine de 1360 de metri, într-un cadru foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. De istoria comunei se leagă apariția schiului fond în România, în primele decenii ale secolului XX. În anii ‘30 familia regală a organizat aici pentru prima oară concursuri de schi pentru copii. Douăzeci de ani mai târziu, lotul național de schi fond al României era alcătuit exclusiv din sportivi de la Fundata. La muzeul din satul Șirnea este păstrată flacăra de la Jocurile Olimpice din Munchen (1972), iar cu ocazia „Zilelor Olimpice”, care se desfășoară anual în comună, copii de la cluburi sportive din toată țara au bucuria de a purta flacăra olimpică în deschiderea competițiilor.

De asemenea, La Cheile Grădiștei-Fundata se află singura pistă de biatlon omologată din România. Biatlonul (combinația dintre schiul fond și tragerea la țintă cu arma) a apărut în pădurile scandinave, pe vremea când oamenii vânau pe schiuri. Astăzi, comuna Fundata este vizitată de un număr foarte mare de turiști care doresc să schieze, sau să își petreacă timpul în aer liber.

Această activitate face parte dintr-o serie numită România Remarcabilă, inspirată din patrimoniul a 11 localități rurale care fac parte din prima rețea care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Mai multe detalii

Misiunea aceasta este despre o incursiune în sportul tău preferat.

Pasul 1. Completează pe fișa de la pagina 35 care este sportul tău preferat pe care îl practici, sau pe care îți face plăcere să îl urmărești.

Pasul 2. Caută, cu ajutorul părinților, bunicilor, învățătorului, sau profesorului numele campionului de anul acesta în sportul tău preferat.

Pasul 3. Caută și notează trei reguli importante din sportul tău preferat.

Păstrează notițele în jurnalul tău și încarcă o fotografie a acestora în folderul tău online.
Tradiții și obiceiuriMicJumătate de ziFără facilitare

Seria „România Remarcabilă” a fost realizată de către Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului cu același nume. Mai multe despre proiect poți găsi aici.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.