loader image
Untura – ”frigider” fără răcire
Photo credits Louis Hansel
Gătitul a fost întotdeauna una dintre activitățile care au atras cât mai mulți adepți ai rezultatelor acestora: bunătăți de fel și fel. De aceea, nu ne vom opri nici noi din a-i acorda atenție necontenită.

Știm că vă place să vă provocați papilele gustative, dar și nouă ne place să vă provocăm în a crea compuși simpli ori rețete, de bază sau cât mai complexe. Uneori trebuie să aprofundăm un proces gastronomic descoperind chiar apariția ingredientelor care îl compun, alteori îi adăugăm un sos sau un ingredient special pentru a îl face cât mai autentic și adaptat local.

După prepararea mâncării urmează conservarea, în variante cât mai variante. Despre conservare sau păstrare pe termen lung este vorba și în cele ce urmează.
Haideți cu noi să descoperim complexitatea lucrurilor simple.

Mai multe detalii
Și pentru că scriem aceste provocări în perioada în care vremea se încălzește, m-a dus gândul la secretul conservării cărnii, de către oamenii de la sat, atunci când nu aveau frigider. Oare ce și cum făceau?
Te provocăm să înveți și să experimentezi.

Întreabă bătrânii cum procedau pentru a păstra carnea și cârnații în untură.

Dacă este perioada în care chiar faceți acest procedeu la sat, documentează-l și notează-ți informațiile esențiale.

Dacă nu sunteți în acea etapă, dar vă permiteți să cumpărați ingredientele necesare, faceți o probă privitoarea la ”conservarea” prin păstrarea în untură. Cumpărați ingredientele necesare, faceți pașii recomandați (ar fi trebuit să îi descoperiți deja în prima etapă a acestei provocări) și apucați-vă de treabă.

În cazul în care nu vă permiteți să și experimentați procedura, ne mulțumim și cu un desen reprezentativ, care să arate că ați înțeles procesul.

Faceți o fotografie paginii din caiet care redă explicațiile ”conservării în untură”, alături de persoana care v-a explicat procedura, respectiv (doar dacă ați și experimentat provocarea) cu voi în timpul punerii în practică al acestuia.

Păstrează fotografia într-un folder online.
GastronomieMareJumătate de ziCu facilitare

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.