loader image

Uscarea plantelor

Omul a avut întotdeauna o relație strânsă cu lumea vegetală. A inclus plantele în alimentația sa fiindcă îi este imposibil să se hrănească doar cu produse animale și în plus, a învățat să folosească anumite plante ca să prevină sau să își trateze bolile. Explorarea plantelor din jurul comunității este o temă bogată dar tot mai puțin cunoscută în ultima perioadă așa că te invităm într-o incursiune în lumea lor: de la drumeții de identificare a plantelor, la culegerea celor care au proprietăți curative, la confecționarea de uscătoare, la realizare de săculeți pentru depozitarea lor, dar și la etapa de marketing a lor – etichete, slogane de promovarea a lor, stabilirea unui preț și atragerea „clienților”. Aceasta este o serie de activități care pot fi făcute separat fiecare, dar dacă le faci pe toate, ai realizat proiectul – Au buruienile valoare.

Mai multe detalii

Uscarea plantelor, atunci când este făcuta corect, e o metodă foarte bună pentru a păstra proprietățile benefice ale plantei pentru o perioada mai lungă de timp.

Când planta începe să se usuce, lichidul prezent în țesuturi se evaporă, și, în același timp, substanțele depozitate anterior în interiorul celulelor, în apa din țesuturi, se cristalizează sau se usucă într-o masă solidă. Mai târziu, când planta uscata este scufundată în apă procesul descris anterior se inversează. In aceasta situație, planta absoarbe lichidul, cauzând spargerea celulelor, iar substanțele din interiorul plantei, transformate în masa solida, intră în contact direct cu lichidul și se dizolvă în acesta. Astfel ia naștere ceaiul.

Odată ajunși acasă cu plantele ele trebuie puse la uscat imediat.

  • Amplasează uscătorul într-un spațiu bine ventilat, uscat, umbrit (preferabil pe o terasă acoperită, dar bine ventilată – pentru ca vântul să scurteze procesul de uscare).
  • Curăță plantele de insecte sau porțiuni mucegăite înainte de a fi puse la uscat. Îndepărtează orice corp străin, inclusiv pământ, praf, mizerie. Maneverează plantele delicat. Sunt plante și flori care își schimbă rapid culoarea din cauza strivirii provocată de mânuirea brutală.
  • Așază plantele în strat subțire, altminteri există risc de mucegăire.

Din punct de vedere al timpului de uscare a plantelor medicinale, frunzele, florile și ierburile au nevoie de maximum 7 zile pentru a se usca. Plantele sunt complet uscate doar atunci când toate pârțile sunt crocante, când pocnesc când le strângi în degete. După uscare, plantele își vor micșora greutatea și volumul cu până la 85%.

Fă o poză la plantele tale puse la uscat și salveaz-o într-un folder online. 

Seria „Au buruienile valoare” a fost dezvoltată cu sprijinul IncrEdible România.

Program al Fundației Noi Orizonturi. Designed by Node.